Més de 50 llevadores s’han reunit al Parc Sanitari Sant Joan de Déu amb motiu del Dia de la Llevadora, que se celebra anualment el 5 de maig.
L’acte ha posat en relleu la importància de conèixer les dinàmiques de treball dels dos nivells assistencials, les dificultats comunes i poder cercar solucions conjuntament.
L’Hospital SJD Sant Boi és pioner en l’atenció al dol perinatal amb un programa per acompanyar la pèrdua oferint un abordatge integral.
Fomentar el treball conjunt dels equips d’Atenció Primària i de l’Hospital en l’àmbit de la salut sexual i reproductiva de la dona ha estat una de les principals conclusions de la trobada que ha acollit aquest matí el Parc Sanitari SJD. Els dos nivells assistencials han reconegut la importància de promoure projectes de futur transversals, que facilitin la cohesió i el treball en equip.
Organitzat conjuntament amb l’ASSIR Gavà-Litoral i l’ASSIR Baix Llobregat, l’acte ha comptat amb la participació de representants del Parc Sanitari SJD i de l’Institut Català de Salut. Tots ells han destacat el paper de la llevadora com a pilar fonamental, proper i humà en l’acompanyament de la dona en diferents moments vitals i han posat en relleu la figura de la llevadora dins del sistema de salut i en la comunitat.
Una de les reivindicacions de la trobada ha estat la necessitat de millorar la comunicació entre els dos nivells assistencials, proposant reunions periòdiques, rotacions o interconsultes. Així mateix, es proposa unificar protocols per millorar l’equitat i millorar la difusió del que les llevadores poden aportar a la comunitat i dels recursos existents. La jornada ha evidenciat un clam unànime “el futur es construeix plegades!”.
El dol perinatal
El dol perinatal ha estat un dels temes tractats durant la jornada. Rebeca González, llevadora especialitzada de l’Hospital SJD Sant Boi, ha exposat com l’Hospital, que compta amb un programa multidisciplinari d’atenció al dol perinatal, aborda i acompanya les parelles davant la pèrdua d’un fill, oferint a les famílies eines per al comiat i la creació de records, facilitant així el trànsit pel procés de dol. En la posada en comú, s’ha destacat la importància del suport a les professionals per afrontar les situacions complicades. “Molt sovint a nosaltres ens supera, també, la pèrdua. Si n’has d’afrontar més d’una, en un espai breu de temps és molt dolorós”, ha exposat una de les llevadores.
El rol de les llevadores més enllà de l’embaràs, el part i el postpart
Cada 5 de maig es commemora el Dia Internacional de la Llevadora, amb l’objectiu de fer valdre la tasca d’aquestes professionals i reivindicar el seu rol en l’atenció a la salut sexual i reproductiva durant tot el cicle vital de la dona, on té un paper rellevant.
Les funcions d’aquest perfil professional van molt més enllà de l’atenció durant l’embaràs, el part i el postpart: són les grans aliades de les dones gràcies a l’escolta activa, l’acompanyament integral i l’empoderament que els hi ofereixen. També són una peça clau en la salut mental materna, acompanyant-les en moments molt complexos com el postpart o la pèrdua d’un fill.