Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi: canviem la narrativa

 a Dia Mundial, Salut mental, sjd xarxa de salut mental, Uncategorized

Una commemoració que enguany té com a objectiu trencar el silenci i lestigma que hi ha al voltant del suïcidi: parlar-ne ajuda i pot facilitar una intervenció a temps

El Parc Sanitari Sant Joan de Déu compta amb un equip de professionals multidisciplinari amb molta experiència que dona suport a les persones que es troben en aquesta situació

Trencar el silenci i l’estigma al voltant del suïcidi és clau per impulsar accions de prevenció efectives. Els experts asseguren que lluny de la creença clàssica que parlar-ne pot actuar com un incentiu, les proves demostren tot el contrari. Coincidint amb el Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu s’adhereix a la commemoració d’aquesta data, impulsada per l’Associació Internacional de Prevenció del Suïcidi i l’Organització Mundial de la Salut (OMS) amb l’objectiu de sensibilitzar la població sobre aquest greu problema de salut pública.

Sota el lema Canviem la narrativa, un any més, els professionals del Parc Sanitari Sant Joan de Déu confirmen el seu compromís fent un pas endavant per trencar els tabús, encetant converses respectuoses i sense prejudicis per frenar una xacra que impacta de manera psicològica, emocional i social tant les persones i famílies afectades com el conjunt de la societat.

L’OMS estima que, aproximadament, 700.000 persones moren cada any a causa del suïcidi, i per cada persona que se suïcida, n’hi ha 20 més que ho intenten. Només a Catalunya, el suïcidi és la segona causa de mort en la població jove dentre 15 i 29 anys. Malgrat que la taxa de mortalitat per suïcidis a Catalunya ha baixat un dos per cent en l’últim any, segons les últimes dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), l’any 2023 un total de 626 persones es van treure la vida a Catalunya.

 

Parlem per canviar el relat

Canviar la narrativa sobre el suïcidi com una crida a lacció diniciar la conversa és una directriu clara i directa que interpel·la la societat i l’anima a transformar la manera com es percep aquest problema, sovint silenciat per l’estigma que suposa. L’objectiu de la campanya d’aquest any és obrir les portes a la conversa, deixar enrere els eufemismes i parlar sense tabús.

El suïcidi ha estat tradicionalment envoltat de mites i falses creences, dirigits sempre a invisibilitzar-lo, quan els professionals asseguren que, precisament, una de les principals eines de prevenció és parlar-ne.

Parlar sobre el suïcidi obre les portes a la comprensió, garanteix suport i facilita una intervenció oportuna i a temps. A través de la conversa, i fent-ho visible podem conscienciar la població, i  oferir suport, consol i esperança, per a aquelles persones que es troben lluitant en una situació difícil.

 

Un pas per reduir lestigma

Hi ha estigma, perquè el trastorn mental encara és molt difícil dentendre per bona part de la societat, assegura Mario Vendrell, testimoni en primera persona i activista que, malgrat el malestar i la pressió a la qual se sentia sotmès a la feina, mai va verbalitzar el que li passava fins que va tocar fons.

Malgrat que Vendrell està diagnosticat de trastorn bipolar, per a ell, el suïcidi és una realitat;  tothom pot passar per un moment delicat; no només la persona que pateix un trastorn mental” . Vendrell agraeix l’ajuda de l’equip mèdic del Parc Sanitari Sant Joan de Déu i el suport de la seva parella i amics que el van entendre des del primer moment: “el més important és la comunicació i que les persones no tinguin por de parlar del seu malestar i, alhora, no se sentin jutjats.

Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi

Les persones que han passat per un intent de suïcidi esdevenen un testimoni molt valuós per a d’altres que es troben en la mateixa situació i, també, per a familiars i amics que, a vegades, no saben com actuar. Entendre el que van viure i saber com van superar aquells moments poden esdevenir eines molt útils per a moltes persones. Aquest és un recull d’entrevistes en paper per a persones que van passar pel mateix problema que Mario Vendrell i que, a causa de l’estigma, prefereixen no fer-se visibles, de moment.

 

 

Un equip multidisciplinari al Parc Sanitari SJD

Cap persona no hauria de sentir-se sola en la lluita contra el suïcidi. És fonamental garantir que tothom tingui accés als recursos necessaris: dispositius de salut mental, línies d’ajuda confidencials i xarxes de suport comunitàries.

En aquest sentit, Andrea Garcia, infermera especialista en salut mental de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, explica que no hi ha un perfil clar de persones amb risc de conducta: ens podem trobar persones amb un estrès molt fort, amb problemes emocionals, descompensats dun diagnòstic base o amb problemes socials…i tot plegat és una combinació que es fa insostenible. Els professionals del Parc Sanitari entenen que les persones que fan un intent de suïcidi són summament vulnerables i requereixen dun model datenció integral que els acompanyi al llarg de la vida.

Per això,  ̶ segons Andrea Garcia ̶ , quan rebem algú a la consulta, el primer que fem és detectar les seves necessitats i informar de tots els recursos que poden utilitzar. Disposem dun equip de professionals multidisciplinari per ajudar la persona en funció del que necessiti: psicòlegs, psiquiatres, treballadors socials… Hi ha tota una intervenció en massa per ajudar la persona.

Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi

El telèfon 061, una veu contra el suïcidi

El 2022, el Departament de Salut va posar en marxa la Central de Coordinació de Salut Mental del 061 Salut Respon, el nou equip sanitari d’assistència i atenció telefònica especialitzada i resolutiva del Pla de prevenció del suïcidi a Catalunya, aprovat a final de 2021.

El 061 funciona amb un equip format per especialistes en salut mental  ̶ Infermeria,  Psicologia i Psiquiatria– i ja ofereix atenció les 24 hores del dia, els 365 dies de lany a persones amb conducta o ideació suïcida, però també als seus familiars o persones properes.

D’altra banda, El 024 és la línia telefònica d’atenció a la conducta suïcida del Ministeri de Sanitat.

Si el risc és imminent, cal trucar al 112.

Per a més informació sobre la prevenció del suïcidi, el portal SOM Salut Mental 360, compta amb una sèrie de recursos que fan referència als factors de risc i  protecció de les persones, senyals d’alerta i recomanacions per als supervivents: https://prevencionsuicidio.som360.org/ca

 

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search