El Parc Sanitari Sant Joan de Déu inaugura una experiència immersiva fruit d’un procés de creació artística a partir de l’obra de l’artista Zush/Evru

 a Art i salut mental, Colabora - Cultura inclusiva, Colabora - Espais innovadors, Colabora - Projectes assistencials, Projectes, Salut mental, Solidaritat, Torrents Art

Aquest projecte és la culminació de l’exposició Mental State. Cartografies de la identitat, a partir d’un procés col·lectiu que ha comptat amb persones amb problemes de salut mental i amb la col·laboració de la Fundació Glòria Soler, la Fundació Suñol i l’empresa Broomx

La mostra, que s’inspira en l’obra de Zush/Evru El mundo de los Baserds comparables (1978-1979) de la Col·lecció Suñol Soler, ofereix un espai d’exploració de l’univers emocional de cada visitant, a partir de la reflexió i la meditació sobre l’explicable i l’inexplicable

L’artista Zush/Evru destaca la importància d’explicar la filosofia dels artistes no només per raons estètiques

El Parc Sanitari Sant Joan de Déu inaugura l’exposició Mental State. Cartografies de la identitat, basada en l’obra El mundo de los Baserds comparables (1978-1979) de l’artista Zush/Evru, amb la creació d’un espai immersiu com a element diferenciador.

Aquest projecte és el resultat d’un procés de creació artística col·lectiu on han participat persones amb un problema de salut mental, artistes de diferents àmbits, dinamitzadors i ciutadania en general. Tots ells han aconseguit habilitar un espai de recerca, experimentació i participació on l’art, la salut i la comunitat han estat els grans protagonistes.

Aquesta iniciativa sorgeix de Torrents d’Art, el programa d’art en salut del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, que es desenvolupa amb l’objectiu d’articular un diàleg permanent entre l’art i la salut i que promou l’empoderament, la convivència i la col·laboració i estableix, a més, aliances amb altres col·lectius vulnerables, comunitats i ciutadania en general.

 

MENTAL STATE. Cartografies de la identitat

Mental State. Cartografies de la identitat proposa una experiència immersiva en l’univers creatiu de l’artista Zush/Evru en un viatge oníric per explorar les sinergies entre l’art, la salut i la comunitat.

L’exposició multisensorial és el resultat d’un procés de creació i recerca col·lectiu i obert a la ciutadania, on hi han participat persones que comparteixen inquietuds i que creuen fermament en el poder transformador de l’art, tant individualment com en l’àmbit comunitari.

Com a base, l’obra El mundo de los Baserds comparables (1978-1979) de Zush/Evru, com si fos un dietari creatiu, ofereix un univers ple de cosmologia simbòlica rica i diversa, un espai on tots els participants en el procés creatiu aconsegueixen identificar els elements més singulars i experimenten amb ells en veure com entren en diàleg amb les emocions individuals i col·lectives.

Mental State. Cartografies de la identitat ofereix un espai d’exploració de l’univers emocional de cada visitant. Una reflexió de com construïm entorns de benestar per a nosaltres mateixos i la comunitat que ens envolta. La culminació d’aquesta mostra és la visita a l’espai immersiu 360º, que submergeix els visitants en l’obra de Zush/Evru.

 

Díptic informatiu de l’exposició Mental State. Cartografies de la identitat

 

Un viatge immersiu

La sala immersiva 360º permet fer accessible una obra difícil d’exposar al gran públic en tractar-se d’un diari il·lustrat (El mundo de los Baserds comparables) característica que possibilita, en si mateixa, una analogia amb aquelles barreres d’accés que ens envolten i no ens permeten veure i gaudir de la riquesa que habita en la diversitat. Partint d’una vulnerabilitat, es crea un espai de retrobament personal i col·lectiu. Mitjançant l’ús de la intel·ligència artificial i la participació activa dels assistents, aquesta experiència immersiva es transforma i es personalitza oferint, així, un ampli ventall de possibilitats per apropar-se i submergir-se en l’obra de Zush/Evru.

Broomx, empresa tecnològica catalana especialitzada en tecnologia immersiva aplicada a la salut, l’atenció social i el benestar ha estat l’encarregada de donar forma a aquest viatge immersiu, un repte professional on poder explorar les aliances entre les arts i la salut, juntament amb els altres agents implicats en el projecte. En aquest procés, a més, ha participat activament un usuari dels tallers de Torrents d’Art i l’experiència ha estat tan positiva i gratificant que continuarà col·laborant amb Broomx en altres projectes.

 

Zush/Evru visita l’exposició

Aquesta exposició posa èmfasi en l’art outsider. Zush/Evru és un artista autodidacte caracteritzat per l’exploració que fa dels límits entre les arts, la ciència i la mística i aquest projecte reivindica la valorització de l’experimentació i l’empoderament ciutadà a través de la creació artística.

 

Declaracions de l’artista Zush/Evru

 

De formació autodidàctica, Albert Porta (que s’autodenomina Zush a partir de 1968 i Evru a partir de 2001) es defineix a si mateix com ArtCienMist, és a dir, artista, científic i místic.

El 1968 s’estableix com un punt transcendent en el seu recorregut artístic, ja que decideix crear l’Evrugo Mental State, acompanyat d’un codi de comunicació propi, i canvia el seu nom per Zush. Durant aquesta època la seva obra destaca per una estètica psicodèlica creada a través de pigments fosforescents i una gran anarquia formal, entenent els seus treballs com la construcció d’una mitologia personal. El 2001, durant la seva retrospectiva organitzada pel MACBA, Zush passa a anomenar-se Evru, aprofundint en la seva faceta d’ArtCienMist.

A més d’haver exposat en museus de gran renom al llarg de la seva carrera, també ha rebut diversos premis, com el Premi Nacional de Gravat el 1997, el Premi Laus el 1999, el Premi Ciutat de Barcelona el 2000 o el Premi ACC de la CrÍTICA D’Art el 2003.

 

Col·laboradors del projecte

Aquest projecte compta amb la col·laboració de la Fundació Suñol i la Fundació Glòria Soler. El mundo de los Baserds comparables (1978-1979) de Zush/Evru forma part del fons de la Col·lecció Suñol Soler i la seva participació en aquest projecte ha estat fonamental ja que han fet de pont entre el Parc Sanitari Sant Joan de Déu i l’artista assegurant, així, la creació d’una experiència coherent  amb el seu univers creatiu i accessible a tots els públics.

La Fundació Suñol i la Fundació Glòria Soler impulsen, conjuntament, programes públics i projectes educatius entorn de l’art contemporani dirigits a múltiples col·lectius. Per aquest motiu, actualment tenen un paper destacat en el programa Torrents d’Art del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

Aquest procés de creació ha comptat amb el suport de Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search