El Parc Sanitari SJD fa els primers passos en el tractament de ferides complexes amb medicina regenerativa

 a Dia Mundial, Hospital de Sant Boi, infermeria, Innovació, Unitat Ferides Complexes

El tractament, que formarà part d’una nova línia d’investigació de la Unitat de Ferides Complexes, consisteix en la infiltració d’un sèrum que s’aconsegueix extraient prèviament sang del propi pacient

L’objectiu d’aquest tractament innovador és estimular la cicatrització de la lesió per afavorir la regeneració de la pell i resoldre les lesions més difícils

David Moreno, pacient de la Unitat de Ferides Complexes de l’Hospital Sant Joan de Déu Sant Boi, serà el primer pacient tractat amb aquesta tècnica

Les lesions per pressió tindran, a partir d’ara, un nou abordatge des del Parc Sanitari Sant Joan de Déu. La Unitat de Ferides Complexes, formada pels infermers Pere Coca i Cristina Jiménez, especialitzats en la cura de ferides greus com les lesions per pressió, ha donat els primers passos cap a un tractament innovador amb medicina regenerativa que permetrà cicatritzar els casos més greus. El tractament amb citoquines consisteix en la infiltració d’un sèrum autòleg que s’aconsegueix extraient prèviament sang del propi pacient.

Aquesta nova tècnica, que té l’objectiu d’estimular la cicatrització de la pell, arriba al Parc Sanitari SJD a través d’un primer contacte amb Qrem Regenerative, empresa especialitzada en medicina regenerativa, una branca de la medicina que té l’objectiu de reparar o regenerar cèl·lules, teixits o òrgans que han estat danyats. “Amb aquesta col·laboració, la Unitat de Ferides Complexes espera establir sinergies que permeten treballar en una nova línia d’investigació per al tractament de lesions que, d’una altra manera, podrien acabar en una intervenció quirúrgica”, explica Pere Coca. Quan estan relacionades amb persones dependents, amb mobilitat reduïda, aquest tipus de ferides es produeixen en zones del cos on l’os pressiona constantment la pell contra una superfície exterior (maluc, talons, sacre).

És el cas de David Moreno, pacient de la Unitat, que com a conseqüència de la seva mobilitat reduïda i les hores que destina a l’esport, en una mateixa posició sobre la cadira de rodes, ha desenvolupat diverses lesions per pressió que han necessitat ser tractades per especialistes, tant a consulta com a quiròfan. Traumatologia és un dels serveis de l’Hospital Sant Joan de Déu Sant Boi amb qui la Unitat de Ferides Complexes treballa de manera coordinada quan és necessària una intervenció quirúrgica. L’equip del Dr. Òscar Izquierdo és l’encarregat de fer la microcirurgia i l’abordatge de moltes de les lesions que arriben derivades. “Una ferida que no estigui neta no curarà i, en alguns casos, cal intervenir, treure teixit desvitalitzat i, posteriorment, cobrir per fer la reconstrucció”, explica el Dr. Izquierdo, adjunt del servei de Traumatologia de l’Hospital Sant Joan de Déu Sant Boi.

En el cas del David, l’arribada al Parc d’aquesta nova tècnica pot evitar que torni a ser intervingut a quiròfan. “És un tractament que pot tenir un gran impacte en aquest tipus de lesions a l’hora d’afavorir aquest procés de cicatrització. A més, retallant temps de cicatrització retallem possibilitats de complicacions potencials com poden ser infeccions que, en el seu cas, podrien ser molt greus”, explica Coca.

Prevenció per eliminar unes lesions evitables

El 21 de novembre es commemora el Dia Mundial de la Prevenció de les Lesions per Pressió amb l’objectiu de conscienciar la població d’unes lesions invisibilitzades i amb un alt grau de complicació que poden evitar-se, en un 95%, amb educació sanitària i seguint unes bones mesures preventives. “En el moment que apareix una lesió, per petita que sigui, cal que ens consultin perquè si no traiem la causa que la crea la lesió continua evolucionant”, explica Cristina Jiménez, infermera de la Unitat de Ferides Complexes del Parc Sanitari SJD. “En persones amb problemes de mobilitat la prevenció consisteix a fer canvis posturals, incorporar superfícies especials per al maneig de la pressió, com els matalassos antiescares, incloure suports d’espuma o aplicar àcids grassos hiperoxigenats a la zona de pressió”, afegeix.

Aquesta unitat, acreditada com a Unitat Excel·lent pel Grup Nacional per a l’Estudi i Assessorament en Úlceres Per Pressió i Ferides Cròniques (GNEAUPP), ofereix a la persona atesa una atenció multidisciplinària, en coordinació amb professionals de diferents especialitats com ara Medicina Interna, Traumatologia, Malalties Infeccioses, Cirurgia Vascular, Diagnòstic per la Imatge, Dermatologia, entre d’altres. Durant l’any 2023, la Unitat va atendre un total de 630 pacients i van realitzar més de 2.250 tractaments.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search