El rol de les llevadores en l’atenció a la salut de les dones
En el marc del Dia Internacional de la Llevadora, Clara Garcia Terol, supervisora del procés maternoinfantil de l’Hospital de Sant Boi, i Vinyet Soler Curto, llevadora del centre, visiten Ràdio Sant Boi.
La de llevadora és una professió que passa sovint desapercebuda i que, pel seu paper fonamental en moments clau de la vida de les dones, cal fer més visible. És el que han exposat dues professionals del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, Clara Garcia Terol, supervisora del procés maternoinfantil de l’Hospital de Sant Boi del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, i Vinyet Soler Curto, llevadora del centre, aquest divendres passat al programa “Dies de Ràdio”, de Ràdio Sant Boi. Les dues han participat en una tertúlia en què han estat acompanyades per Mònica Isidro, llevadora al Servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) Baix Llobregat Centre.
Una referència en la vida de les dones
Durant l’adolescència, l’etapa perinatal, el part, el postpart i la menopausa, les llevadores “acompanyen les dones, les informen, els donen suport en les seves decisions i les guien, especialment a l’hora de tenir un nadó”, explica Vinyet Soler. En aquest sentit, i pel que fa a donar llum, Clara Garcia Terol detalla que a l’Hospital de Sant Boi hi ha “l’Escola de Pares, un espai d’escolta, amb sessions informatives, en les quals s’avaluen les expectatives de les mares en relació amb el part”.
Salut reproductiva i benestar emocional
La llevadoria és una peça essencial també en la salut mental de les dones. Així, les llevadores estan al costat d’elles en moments que poden ser complexos, com ho sol ser el postpart: “És una època molt bonica, però molt dura, i les mares necessiten algun referent. Sempre aconsellem anar a algun taller de postpart o de lactància (a l’hospital en tenim), per a l’alletament, però també perquè parlin amb els seus iguals i comparteixin coses en comú durant aquesta etapa”, apunta Clara Garcia Terol.
Garcia Terol també destaca que la llevadoria és un punt de suport “durant la pèrdua d’un fill, quan els pares senten culpabilitat i incomprensió, i un cúmul d’emocions que s’han de reconèixer i escoltar”.
Treball en equip
En aquesta conversa radiofònica, les professionals del Parc Sanitari han remarcat l’escassetat de llevadores i han subratllat la coordinació amb què treballen amb els Assirs de l’Atenció Primària.
“Junts, sumem més”, ha destacat Clara Garcia Terol en relació amb la feina en equips multidisciplinaris de l’Àrea Maternoinfantil del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, on ha sentenciat que “les necessitats de la dona i del nadó són el centre de la nostra atenció”.
Podeu recuperar l’entrevista sencera fent clic aquí.