Ens sumem al Dia Europeu per a l’Ús Prudent dels Antibiòtics

 a Dia Mundial

Segons un estudi europeu, un 40% dels ciutadans creuen erròniament que els antibiòtics funcionen contra els refredats i la grip.

Els antibiòtics són una excel·lent eina terapèutica però, mal utilitzats, comporten conseqüències negatives per tothom. Fomentem el bon ús! 

Cada any a la Unió Europea moren 25.000 persones per infeccions provocades per bactèries resistents. Al món es calculen que són 700.000. La resistència als antibiòtics o “bioresistència” és la capacitat dels bacteris de resistir als efectes d’un antibiòtic. Els bacteris adquireixen aquesta capacitat ja que tenen l’habilitat de mutar genèticament per adaptar-se a les condicions de l’entorn i mantenir la supervivència a l’acció dels antibiòtics. El mal ús i abús d’aquests medicaments està accelerant el desenvolupament de resistències i d’infeccions, a més de potenciar la transmissió a d’altres persones.

Cada vegada que s’usa un antibiòtic es consumeix una part de la seva utilitat futura per a tractar noves infeccions.

Què es pot fer per reduir la resistència als antibiòtics?

  • Evita l’automedicació. Pren antibiòtics només per prescripció mèdica. Recorda que no serveixen per tractar infeccions víriques com el refredat o la grip.
  • Respecta la dosi i la durada del tractament prescrit així com interrompre i allargar el tractament per iniciativa pròpia.
  • Llegeix el prospecte del medicament i segueix les instruccions d’ús.
  • No t’automediquis. Porta els antibiòtics sobrants a la farmàcia. No els llencis a les escombraries per evitar contaminar el medi ambient.
  • Cuina bé els aliments perquè ajuda a eliminar els bacteris resistents als antibiòtics.
  • Recorda mantenir uns bons hàbits d’higiene. Renta’t les mans i respecta les normes de manipulació dels aliments.

 

Nova App ATB, per millorar la prescripció dels antibiòtics

L’Hospital de Sant Boi del Parc Sanitari Sant Joan de Déu vol contribuir a atenuar aquest problema de salut pública gràcies a l’eina e-healthy, AppATB, del grup PROA, (Programa d’Optimització d’Ús d’Antimicrobians) que consisteix en desenvolupar una base de dades nacional de bacterièmies, automatitzada i multiplataforma, per millorar la prescripció.

Aquesta iniciativa, liderada pel Dr. Vicens Díaz de Brito, cap del Servei de Malalties Infeccioses, ha aconseguit la concessió del Fons d’Investigació en Salut (FIS) atorgada per l’Institut de Salut Carlos III de Madrid.liderada pel té com a finalitat crear una

Vols saber-ne més? Visita aquest enllaç: https://bit.ly/36Jzmnp

Tenim la responsabilitat de garantir l’efectivitat dels antibiòtics i prevenir el desenvolupament de bioresistències.

Ens trobem davant d’una amenaça mundial per a la salut pública i és decisió nostra fer-li front.

Implica’t!

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search