Èxit de la Unitat sense Fum de la Unitat Terapèutica del Centre Educatiu Els Til·lers

 a Projectes

Durant el darrer any, els joves fumadors atesos en aquest dispositiu han suspès l’hàbit del tabac i també s’ha reduït dràsticament el nombre de professionals que fuma.

Abordar l’addicció al tabac en joves d’entre 14 i 21 anys és especialment rellevant, ja que en aquesta etapa vital es presenten vulnerabilitats i dificultats.

Amb aquesta premissa, fa gairebé dues dècades que la Unitat Terapèutica del Centre Educatiu Els Til·lers impulsa accions per mitigar i evitar el consum de tabac en els nois i noies atesos. De fet, ja des del 2005, només s’hi permetia fumar 10 cigarretes al dia.

En l’actualitat, aquest dispositiu de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu és un espai lliure de fum, i tots els joves que tenien l’hàbit de fumar l’han abandonat. Això ha estat gràcies a un projecte que té el seu origen el 2019, quan, en paraules del doctor Jaume Claramunt, metge de família i referent d’addiccions d’Els Til·lers, “vam veure que les dades de consum de tabac al centre eren tres vegades superiors respecte a la mitjana a Catalunya en aquest grup de població”.

Per un altre costat, Claramunt afegeix que “encara que per als nois i noies fos molt important fumar, com a professionals sanitaris desitjàvem que regulessin aquest consum”. En aquesta línia, es va fer una enquesta a l’equip de professionals perquè valoressin promoure una unitat sense fum i, “malgrat les reticències inicials, un 84% es van mostrar favorables al projecte”, detalla.

Amb aquesta xifra, es va engegar el programa de la Unitat sense Fum. Així, el 2 de març de 2020 es va marcar com a Dia D per deixar de fumar. Des d’aleshores, s’ha atès 23 joves fumadors, el 82% d’ells nois i amb una edat mitjana de consum d’11 anys. A dia d’avui, tots ells han deixat l’hàbit tabàquic.

Per aconseguir aquesta dada zero, s’han dissenyat plans individualitzats en què s’ha combinat el subministrament de fàrmacs (pegats de nicotina) amb acompanyament i eines terapèutiques com ara exercicis de relaxació i mindfulness, fer activitat física, escoltar música o l’anomenat snack time (prendre un caramel sense sucre). Una tasca que principalment ha anat a càrrec del personal d’infermeria, amb Raquel Sanz com a professional de referència del programa.

“Durant aquest any, hem tingut un nombre d’incidències moderat,  hem vist que aquells que dedicaven el temps a fumar, ara el destinen a altres activitats i, a més, han desaparegut algunes incidències relacionades amb el tabac, com els problemes associats al subministrament de cigarretes”, apunta Jaume Claramunt.

Bones dades també en professionals

Aquesta unitat lliure de fum ho és també per als professionals sanitaris. Això s’ha traduït en un 10% menys de persones fumadores a l’equip. Actualment, el 70% dels professionals del centre no fumen.

El referent d’addiccions de la Unitat Terapèutica del Centre Educatiu Els Til·lers assegura que la clau d’aquest projecte ha estat “la formació i sensibilització de tot l’equip, que en un inici va tenir resistències a fer el pas; però que ha superat la por al canvi en favor de la promoció de la salut de totes les persones i que ha demostrat que una Unitat sense Fum en salut mental és possible”.

Els resultats obtinguts apunten que malgrat les dificultats que puguin sorgir, es poden aconseguir cada vegada més espais lliures de fum i conscienciar la població de l’impacte negatiu que el tabac té en la salut.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search