Inici de les obres del nou Edifici del Coneixement al Parc Sanitari Sant Joan de Déu: un nou impuls a la docència, la recerca i la innovació

 a Docència, Innovació

La renovada construcció albergarà la seu del nou CRETSAM, el Centre de Recerca i Transferència en Salut Mental, i la Unitat de Formació i Docència del Parc Sanitari SJD.

El Parc Sanitari Sant Joan de Déu i la Fundació de Recerca Sant Joan de Déu uneixen esforços per executar el projecte, confiant en la Constructora del Cardoner, referents en creació d’edificis singulars sostenibles, i en l’estudi d’arquitectura PMMT, compromesos amb l’eficiència i la qualitat de vida.

Aquesta infraestructura, de més de 3.000 m2, consolida l’aposta per la investigació de l’excel·lència, la innovació, l’atracció de talent i el desenvolupament d’activitats de transferència de coneixement en l’àmbit de la salut.

Avui 2 de desembre s’ha dut a terme la signatura que dona el tret de sortida a les obres de remodelació d’un dels edificis del Parc Sanitari Sant Joan de Déu per convertir-lo en l’Edifici del Coneixement. Una nova infraestructura que genera un impuls i una oportunitat en l’estratègia del coneixement del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, amb la finalitat d’apropar la recerca a l’assistència clínica.

Un projecte compartit que uneix vocació i excel·lència

Aquest projecte, pioner al territori, situa al Parc Sanitari Sant Joan de Déu i a la Fundació de Recerca Sant Joan de Déu al capdavant de la innovació i l’atenció especialitzada. Una sinergia que permetrà esdevenir un proveïdor de referència en un escenari de serveis de caràcter científic-tècnic per al sector de la salut. Un agent amb la vocació de servei públic i mirada sistèmica, que teixeix complicitats amb els agents del territori i amb especial cura per l’atenció a les persones. Una unió d’esforços que ha obtingut una subvenció a través de la Convocatòria de Projectes Singulars Institucionals d’Infraestructures Científiques d’Excel·lència de la Generalitat de Catalunya, sent la iniciativa més ben puntuada, i amb el suport de l’Orde Hospitalari Sant Joan de Déu.

El nou edifici albergarà la Unitat de Formació i Docència del Parc Sanitari Sant Joan de Déu (UFID) i el nou Centre de Recerca i Transferència en Salut Mental (CRETSAM), creant un espai compartit on personal clínic, investigador i associacions civils de salut puguin generar intercanvis i coneixement per desenvolupar tot el seu potencial científic. El nou espai comptarà amb sales de noves tecnologies, de reunió i aules de treball flexibles per a classes, cursos o tallers, que facilitaran el treball en grup.

CRETSAM: centre referent de recerca en salut mental

La novetat més important és la creació del CRETSAM, el Centre de Recerca i Transferència en Salut Mental, que anirà ubicat a la primera i segona planta de l’Edifici del Coneixement. Aquest centre pretén millorar el coneixement sobre els problemes de salut mental, les causes, el diagnòstic, el tractament, l’impacte social, i traslladar aquests avanços a millores en la prevenció i abordatge, en definitiva, a la pràctica assistencial, per millorar la salut i la qualitat de vida de les persones.

El CRETSAM acollirà grups d’intel·ligència artificial, aparells electrònics i robòtica, d’anàlisi de la veu i de la imatge, de realitat virtual o augmentada, amb l’objectiu final d’apropar la recerca a l’assistència clínica.

Al nou centre hi treballaran uns vint grups de recerca del Parc Sanitari Sant Joan de Déu i també de les principals universitats de Catalunya, com la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat Pompeu Fabra, que compartiran coneixements.

Un edifici eficient, sostenible i integrat en l’entorn

Per la creació de l’Edifici del Coneixement es reformarà íntegrament l’edifici Pujades, de construcció en els anys seixanta, mantenint únicament l’estructura primària de l’edifici. El projecte, que i ha comptat amb una subvenció de Projectes Singulars de 1.967.807 €, ha estat dissenyat per l’estudi d’arquitectura PMMT i l’executarà la Constructora del Cardoner en els pròxims dotze mesos.

El nou Edifici del Coneixement comptarà amb una superfície de 3.349m2, repartits en 3 plantes. L’accés a l’edifici es podrà fer per la planta baixa i la primera, i ambdues entrades conflueixen en un eix vertical, que permet comunicar les tres plantes amb els accessos. A la planta baixa s’ubicarà la Unitat de Formació i Docència del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, que tindrà 1.230m2, i les plantes primera i segona acolliran el nou Centre de Recerca i Transferència en Salut Mental (CRETSAM).

La concepció de l’edifici, amb criteris d’eficiència energètica, compta amb instal·lacions que ajuden a captar energia fotovoltaica i amb elements arquitectònics que milloren l’eficiència, com les façanes o la fusteria. Els materials emprats per la construcció s’han triat específicament per la seva sostenibilitat essent un edifici que respira un apropament als elements naturals, com la fusta i la ceràmica, productes locals, i l’ús de vegetació als patis, buscant humanitzar els espais i el diàleg amb l’entorn. En aquesta línia, el seu màxim exponent és la façana, que compta amb una pell exterior de revestiment ceràmic que permet controlar l’assolellament dels interiors i està fabricada amb materials naturals, el que li confereix al nou edifici un aspecte orgànic i integrat dins l’entorn del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

Darreres notícies
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search