La infermera es professionalitza, assumeix nous rols i es fa més visible en àmbits com la recerca i la docència
En els darrers anys, la professió ha evolucionat cap a un rol més autònom, amb metodologia pròpia, més formació i més presència fora de l’àmbit purament assistencial
Al Parc Sanitari Sant Joan de Déu, el col·lectiu d’infermeria ofereix una atenció integral a les persones ateses i a les famílies, acompanyant-les dia i nit en base als valors propis de la institució
Cada 12 de maig es commemora el Dia Internacional de la Infermeria amb l’objectiu de posar en valor i fer més visible la tasca que desenvolupen
La infermeria té com a principal objectiu tenir cura, tant d’aquelles persones que ho necessiten com de les seves famílies. Tot i mantenir l’essència, les cures assistencials i el compromís amb les persones ateses, la professió ha evolucionat en els darrers anys fent un pas endavant i adquirint un rol més autònom.
Coincidint amb el Dia Internacional de la Infermeria, que es commemora cada 12 de maig, hem acompanyat dos professionals en el seu dia a dia al Parc Sanitari Sant Joan de Déu per viure, amb ulls d’infermera, la seva realitat i el canvi que ha viscut la professió (vídeo).
Ser infermera és cuidar i acompanyar en moments difícils, donant suport en tot allò que les persones ateses necessitin, tant a nivell físic com mental o espiritual. Infermeria sempre està, dia i nit, a totes hores
L’Eva Maria Bueno i l’Óscar Fernández són infermers al Parc Sanitari SJD. Tot i la diferència d’edat i els anys de professió, junts sumen prop de 35 anys d’experiència i tota l’han adquirida a la mateixa institució. Tot i viure la professió des d’especialitzacions diferents, com són la salut mental i el servei d’urgències, comparteixen discurs i sensacions. “Ser infermera és cuidar i acompanyar en moments difícils, donant suport en tot allò que les persones ateses necessitin, tant a nivell físic com mental o espiritual’, coincideixen. “És tenir cura les 24 hores. Infermeria sempre està, dia i nit, a totes hores”, afegeix l’Eva Maria, infermera especialitzada en salut mental.
A totes hores i ara també en diferents àmbits. “Quan vaig començar a treballar érem infermers assistencials purs i ara infermeria no només es dedica a l’assistència directa de la persona atesa, sinó que estem presents en altres àmbits, com la investigació i la docència”, explica l’Eva Maria. “Des de la universitat ja vaig sentir a parlar de la metodologia infermera, del rol autònom que havien de tenir les infermeres a les diferents institucions on treballessin, i ara és una realitat”, afegeix l’Óscar, infermer al servei d’urgències. La Infermera de Pràctica Avançada (IPA) és un clar exemple d’aquesta professionalització. Es tracta d’infermeres amb una especialització a nivell de màster universitari, capacitat i coneixement per prendre decisions complexes i una pràctica àmplia.
Tot i el salt endavant, la professió porta impregnat el compromís i la responsabilitat cap a les persones ateses, en línia amb l’ADN característic del Parc Sanitari SJD i la seva visió holística. “La institució situa la persona i el seu entorn al centre, amb uns valors molt clars que jo també comparteixo: l’hospitalitat, el respecte, la millora de la qualitat de vida del pacient en l’àmbit de la salut”, explica l’Eva Maria.
El Consell Internacional d’Infermeria (CIE) promou aquest any el lema Les nostres infermeres. El nostre futur. El poder econòmic de les cures. Se centra en posar el focus en la importància de la inversió econòmica preventiva en l’àmbit de la infermeria amb l’objectiu d’aconseguir més professionals i més recursos per, a través de cuidar aquests professionals, aconseguir una societat més sana.