L’SJD Hospital de Sant Boi col·loca més de 20 bombes d’insulina a diabètics tipus 1 durant el darrer any
Els principals beneficis d’aquest dispositiu són un major control del sucre i del seguiment de la malaltia, així com una millora substancial de la qualitat de vida de les persones diabètiques
El servei d’Endocrinologia preveu tancar l’any amb un total de 36 dispositius col·locats
Des de juny de 2023 més de 20 persones diabètiques tipus 1 han estat seleccionades, en base a criteris clínics, pel servei d’Endocrinologia de l’SJD Hospital de Sant Boi per col·locar-se un infusor subcutani d’insulina de nansa tancada, popularment coneguda com a ‘bomba d’insulina de nansa tancada’. El primer cas es va dur a terme el passat mes de juny, una fita poc habitual en hospitals comarcals que va obrir la porta a una nova manera de controlar la malaltia. La previsió del SJD Hospital de Sant Boi és tancar l’any havent instal·lat un total de 36 bombes d’insulina.
La col·locació de la bomba d’insulina suposa una millora en el control dels nivells de sucre i en la qualitat de vida de les persones amb diagnòstic de diabetis tipus 1, ja que requereix menys implicació de l’usuari en el control i seguiment d’una malaltia que està molt present en el seu dia a dia. A més, el seu ús redueix el risc d’hiperglucèmia i rebaixa quasi a zero el d’hipoglucèmia.
Es tracta d’un sistema intel·ligent que va aprenent segons els patrons de la persona diabètica i actua per ella, deslliurant-la de la presa de decisions sobre la insulina a injectar. “La informació que el pacient li aporta al sistema és quan menjarà i la quantitat de sucre que consumirà, després el sistema ajusta la dosificació en funció dels resultats”, afirma del Dr. Gerard Sáenz de Navarrete, cap del servei d’Endocrinologia del SJD Hospital de Sant Boi. La seva col·locació no requereix una intervenció quirúrgica, ja que se situa just sota la pell, normalment a la zona de l’abdomen i lligats via cable a un dispositiu electrònic extern.
Un any després de la col·locació de la primera bomba d’insulina a una persona atesa al SJD Hospital de Sant Boi, el doctor valora molt positivament el funcionament del dispositiu i l’acceptació rebuda per part dels pacients. “Tot i el procés d’aprenentatge que suposa la col·locació de la bomba d’insulina, els 20 pacients que hi han tingut accés han vist el dispositiu com una gran millora en la qualitat de la seva vida, i no han reculat en la decisió de dur-la”, afirma el Dr. Sáenz de Navarrete.
L’autocontrol de la diabetis segueix evolucionant per als diabètics tipus 1
La diabetis mellitus tipus 1 és una malaltia autoimmune, on les persones afectades són incapaces de produir insulina i, per tant, han de punxar-se-la amb regularitat. En els últims anys, l’aparició de nous dispositius d’autocontrol de la malaltia, que funcionen com un sensor, ha permès monitorar la glucosa en sang d’una manera més còmode, ja que via aplicació mòbil donen informació sobre l’estat de la persona usuària i ajuden a prendre una decisió respecte a la injecció d’insulina. L’aparició de les bombes d’insulina ha estat el darrer canvi en el panorama de les persones amb aquest tipus de diabetis, millorant-ne significativament el seu control de la malaltia i la seva qualitat de vida.