L’SJD Hospital de Sant Boi dobla els casos de malalties de transmissió sexual en 7 anys
La clamídia i la gonorrea encapçalen la llista de les malalties de transmissió sexual que més creixen
L’SJD Hospital de Sant Boi va crear fa vuit anys la Unitat de VIH i altres ITS en previsió de l’augment de casos d’infeccions de transmissió sexual
Catalunya és la comunitat autònoma que registra més diagnòstics de gonorrea i clamídia de l’Estat espanyol, i la tercera amb més casos de sífilis
L’SJD Hospital de Sant Boi va registrar el 2023 el doble de casos de malalties de transmissió sexual (ITS) que fa set anys, amb la clamídia i la gonorrea al capdavant. Segons dades del servei de Malalties Infeccioses, els diagnòstics d’ITS van créixer de manera sostinguda de 2017 fins a 2019, any en què s’assoleix la xifra més elevada de casos, i van remuntar després de la pandèmia per Covid-19.
La prevenció, el control i l’atenció a les persones amb VIH i d’altres infeccions de transmissió sexual és la principal funció de la Unitat de VIH i altres ITS. Nascuda el 2016, aquesta unitat es va crear davant la necessitat d’oferir una atenció professionalitzada a les persones que tenien aquest tipus d’infeccions i anticipant-se a l’augment de casos previstos que es detectarien en els anys següents. Referent a la zona de la regió sanitària Barcelona Metropolitana Sud, la unitat, així com el servei de Malalties Infeccioses de l’SJD Hospital de Sant Boi, treballa en línia amb el Pla d’acció enfront del VIH i altres ITS 2021-2030 del Departament de Salut.
El seu principal responsable, el Dr. Vicens Díaz de Brito, cap del servei de Malalties Infeccioses a l’SJD Hospital de Sant Boi, afirma que en els darrer anys han observat un augment de casos d’ITS, sobretot en relació amb les dues infeccions de transmissió sexual que destaca l’informe Vigilància epidemiològica de les infeccions de transmissió sexual a Espanya, 2022, la gonorrea i la clamídia. La influència de la pandèmia de Covid-19 va fer disminuir els casos durant els anys 2020 i 2021, però les últimes dades indiquen un augment de diagnòstics que s’apropa a les xifres de 2019, especialment de clamídia i gonorrea, però també de sífilis. Tot indica que durant l’any 2024 s’assoliran els mateixos nivells que fa set anys.
La clamídia i la gonorrea, les dues infeccions de transmissió sexual més diagnosticades a l’SJD Hospital de Sant Boi
La gonorrea i la clamídia són malalties de transmissió sexual, d’origen bacterià, que es poden transmetre sense saber-ho perquè poden cursar sense símptomes evidents. És el mateix cas del VIH o la sífilis, pel que, des de l’SJD Hospital de Sant Boi s’aconsella fer un seguiment habitual en un centre d’ITS o a l’ambulatori si es mantenen relacions sexuals de risc, per tal de detectar a temps qualsevol infecció, minimitzant així les conseqüències i els contagis.
El Dr. Díaz de Brito apunta la sensació d’immunitat dels joves, els canvis conductuals i la vergonya a parlar sobre sexe, com els motius de creixement de les ITS. “El jovent coneix les infeccions de transmissió sexual i sap les possibles conseqüències de mantenir pràctiques sexuals de risc, però no tenen por, creuen que a ells no els hi passarà, i només cal veure l’augment de diagnòstics per saber que és molt més habitual del que ens pensem”, afirma. A més, els menors d’edat es troben amb l’inconvenient d’haver-ho de comunicar als pares, ja que fins als 16 anys no s’assoleix la ‘majoria d’edat sanitària’, l’edat en la qual ja poden visitar-se a un centre sanitari sense l’acompanyament dels tutors legals.
Catalunya és la comunitat autònoma que registra més diagnòstics de gonorrea i clamídia, i la tercera en sífilis
Les infeccions de transmissió sexual (ITS) són un problema de salut pública, tant per la seva magnitud com per les possibles complicacions o seqüeles si no es detecten i tracten a temps. És per aquest motiu que la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica (RENAVE) marca amb seguiment obligatori la sífilis, la gonorrea, la clamídia, el linfogranuloma veneri (LGV), el VIH i les hepatitis víriques.
L’informe que tot just s’ha publicat destaca que, a nivell estatal, malalties com la gonorrea i la sífilis encadenen més de 20 anys de creixement i una incidència multiplicada per 25 i per 10, respectivament. La incidència de la clamídia és especialment elevada, ja que ha s’ha disparat un 245% des de 2016. Segons dades de l’informe, Catalunya se situa com la comunitat autònoma que registra més diagnòstics de gonorrea i clamídia, i la tercera amb més casos de sífilis.