Programa d’atenció a dones que experimenten trastorns mentals per agressions o maltractaments del Centre de Salut Mental d’Adults (CSMA) de Cornellà

 a Salut mental

Un treball coordinat i en xarxa a la comunitat que ofereix sessions grupals per treballar eines personals de superació i aprenentatge, i per a la prevenció.

El programa d’atenció a dones que experimenten trastorns mentals per agressions o maltractaments es duu a terme, des de fa 20 anys, al Centre de Salut Mental d’Adults (CSMA) de Cornellà de Llobregat, un dispositiu comunitari de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

La peculiaritat que el fa especial i pioner a escala estatal és que es tracta d’un programa integral basat en la coordinació constant amb altres dispositius, tant del Parc Sanitari SJD com de la ciutat de Cornellà, en la comunitat i entorn de la dona. L’equip el formen una psicòloga, una psiquiatra i una treballadora social, i tant es treballa amb salut mental com amb atenció primària i altres agents del territori: el programa de suport a la primària (PSP), serveis socials de l’ajuntament de Cornellà, el Centre d’informació i recursos per a les dones (CIRD), el Centre de Salut Mental Infanto Juvenil (CSMIJ), el Centre de desenvolupament infantil i atenció precoç (CDIAP)…

És doncs, molt important, que el programa es desenvolupi en un CSMA del municipi i no en un hospital, per tal que la dona no hagi de sortir del propi entorn i faciliti la connexió amb altres serveis de la comunitat, tant de l’àmbit de salut com social.

Impacte dels maltractaments en la salut de les dones

La violència contra les dones és una forma d’exposició, puntual o crònica, que modifica els mecanismes involucrats en les respostes físiques i emocionals de les dones. Les conseqüències emocionals en un inici són menys evidents a nivell físic, però a llarg termini pot tenir conseqüències tant físiques com mentals, provocant respostes d’evitació i hipervigilància, molt freqüents en els trastorns de salut mental, en estrès posttraumàtics, en trastorns d’adaptabilitat o d’abús de substàncies.

Aquestes circumstàncies, a més dels efectes emocionals i de salut mental, també impacten sobre el sistema immunitari, empitjorant, així, la salut física de les dones provocant més prevalença de patologies com la fibromiàlgia o els infarts de miocardi, entre d’altres. Per aquest motiu és important identificar quan la violència contra la dona es l’arrel d’aquests malestars.

El cas del CSMA de Cornellà de Llobregat

Amb vint anys de funcionament i quasi 300 derivacions al 2021, des del CSMA de Cornellà de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, s’ha aconseguit crear una xarxa de coordinació i sinèrgia, basada en el diàleg transversal, amb els diferents serveis de la ciutat que han facilitat un sòlid circuit de derivació, en el qual professionals de diferents serveis es vinculen per tal de donar resposta quan detecten la necessitat d’atenció a una dona que podria estar experimentant trastorns mentals per agressions o maltractaments.

El programa que es desenvolupa al CSMA de Cornellà, a més de l’atenció individual, comprèn un seguit de 12 sessions grupals de 50 minuts, moderades per una psicòloga, en que s’hi entrenen eines personals i es treballen diferents estratègies per afrontar la situació d’aïllament, per treballar l’autoestima, la dependència emocional o econòmica, passant a un control i autonomia de la seva vida, sortint per elles mateixes de la solitud.

Carme Sánchez, psicòloga Clínica del CSMA de Cornellà de Llobregat i referent del programa, destaca que amb aquest servei “les dones passen de ser víctimes a ser supervivents, de l’aïllament al suport social, i a tenir un projecte de vida”.

En el programa, que té una versió per a dones adultes i una altra per a dones joves, es treballa el concepte des del punt de vista que la violència cap a les dones és una qüestió estructural, “doncs els ha passat a totes quasi bé les mateixes coses. No són elles, és estructural”, recalca Carme Sánchez.

En el cas del grup per a joves, té un enfocament més preventiu, tot i que hi ha dones joves que ja han patit violència física o a través de les xarxes socials. Normalment aquest tipus de violència l’identifiquen des de les famílies o els centres d’educació secundària, i és per aquest motiu que es treballa molt intensament amb la xarxa de joventut, per facilitar eines a les dones joves per a que puguin detectar-ho i denunciar-ho abans.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search