10 consells per gaudir d’una bona salut

 a Hospital de Sant Boi

La implementació d’hàbits saludables és el primer pas per aconseguir tenir una bona salut.

La higiene de la son i l’alimentació saludable són dos de les grans assignatures pendents de la nostra societat.

Els professionals coincideixen en la importància de prioritzar la salut mental, que acostuma a ser la més oblidada.

Tenir una bona salut va més enllà de l’absència de malaltia. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), es defineix com un ‘estat complet de benestar físic, mental i social’. Per tal de mantenir un estat òptim de salut, les persones han d’adoptar un rol actiu, amb la inclusió d’hàbits saludables en el seu dia a dia. D’aquesta manera és possible la prevenció de malalties futures.

Per comptar amb una bona salut cal conèixer quins són els hàbits saludables a seguir, i en aquest sentit la prevenció i l’educació són dos pilars clau. Des del SJD Hospital de Sant Boi del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, la Dra. Laura Muñoz, adjunta del servei de Medicina Interna, ens comparteix 10 consells per tal de gaudir d’una bona salut, portant a terme una vida més saludable.

1. Garantir un bon descans nocturn i una correcta higiene de la son: dormint les 7 hores necessàries i desterrant les pantalles a les nits per evitar la hiperactivació.

2. Seguir una alimentació saludable i equilibrada: preparant menús setmanals on es prioritzi la fruita i la verdura, amb poca ingesta de carn vermella, evitant processats i bebent 1,5L d’aigua.

3. Evitar els tòxics en l’organisme: desterrant el tabac, l’alcohol i les drogues.

4. Practicar exercici físic de forma regular: invertint 3h a la setmana i fent mínim una hora d’exercici cada vegada que el practiquem. D’aquesta manera s’assegura un millor decans, es té una musculatura més enfortida i es manté un control metabòlic.

5. Mantenir i conservar les relacions socials: dedicant temps de qualitat a família i amics, i cuidant aquestes relacions. Cal menys pantalla i més realitat.

6. Gaudir de pau mental: demanant ajuda, parlant, escoltant-nos, trobant el motiu d’aquesta pèrdua de pau i sent capaç de retrobar-nos amb ella.

7. Evitar l’estrès: ja sigui a la feina o a casa, no promovent situacions que el fan aparèixer o l’empitjoren.

8. Adoptar tècniques de meditació o mindfulness: facilitant així la relaxació i la reconnexió amb un mateix per tal de cercar solucions a problemes poc evidents.

Els dos últims consells s’ubiquen a nivell transversal, ja que són essencial en el correcte desenvolupament dels 8 anteriors.

9. Ordre material: tenint la casa endreçada. L’ordre dona pau i la pau ofereix benestar.

10. Ordre d’agenda: organitzant i planificant tota la setmana, per tal d’aconseguir el manteniment dels hàbits saludables.

“El descans nocturn és un dels aspectes més descuidats, i també l’alimentació, sobretot per manca de planificació. Són les dues assignatures pendents en la nostra societat”, explica la Dra. Muñoz, adjunta del servei de Medicina Interna del SJD Hospital de Sant Boi, que insisteix en la importància de la planificació d’agenda per tal de distribuir el temps entre les nostres responsabilitats familiars, el temps de qualitat amb amics i família, la preparació de menús saludables, la realització d’exercici físic i les hores adequades de descans nocturn.

Per mantenir una bona salut també cal saber en quin punt es troba el cos, i si els principals indicadors (tensió, sucre, colesterol o pes) estan controlats. Amb les revisions mèdiques es busquen les malalties més prevalents, però dependrà molt de l’edat i del metge de capçalera la freqüència amb que es recomanarà fer-les.

La importància de tenir cura de la salut mental

En línies generals, quan es parla de salut es pensa més en el cos i es deixa més de banda la ment, però sense una salut mental ben cuidada no es pot tenir cura de la resta. “En ocasions és necessari frenar i posar nom al que ens està passant. I això passa per parlar amb algú de confiança, sigui un professional o una amistat, compartint les situacions que ens bloquegen, i deixant-nos guiar per algú que veu la nostra situació des d’un altra perspectiva”, afirma la Dra. Laura Muñoz.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search