16 de novembre, Dia Mundial de la Prevenció de Lesions per Pressió

 a Dia Mundial

Les lesions per pressió són ferides complexes que afecten, majoritàriament, persones grans i dependents, malmeten la qualitat de vida i, en casos complexos, poden arribar a provocar la mort.

El Parc Sanitari Sant Joan de Déu se suma a la difusió d’aquest dia per conscienciar la ciutadania sobre la importància de la prevenció

Les lesions per pressió són ferides complexes que es poden produir en diferents zones del cos sotmeses a pressió contra una superfície exterior. Aquest tipus de úlceres apareixen majoritàriament en persones grans amb un nivell de dependència elevat derivat de malalties cròniques interferint en la seva qualitat de vida podent causar complicacions severes.

En els darrers anys s’ha avançat en el coneixement dels mecanismes causants d’aquest tipus de lesió (pressió, cisallament, fricció i humitat) i s’han determinat els factors influents (immobilitat, malnutrició, alteració de la consciència, incontinència i edat avançada).

En el context del Dia Internacional de la Prevenció de Lesions per Pressió, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu presenta el seu Protocol de Prevenció de Lesions Relacionades amb la Dependència (LRD), liderat pel Tècnic en Cures Auxiliars d’Infermeria. Aquest protocol és el resultat d’anys de dedicació i treball per part de la subcomissió de LRD del Parc, i es posiciona, avui dia, com el primer protocol en el seu àmbit a nivell nacional.

Les lesions per pressió representen un desafiament considerable en l’atenció de pacients dependents, especialment aquells amb mobilitat limitada, per la qual cosa la seva prevenció és essencial per a millorar la qualitat de vida d’aquests pacients. Aquest nou protocol s’erigeix en una proposta de millora assistencial que aborda un dels aspectes fonamentals de la cura de pacients dependents durant el seu ingrés hospitalari.

Aquest protocol ha estat redactat per l’equip d’infermeria de la subcomissió de LRD que durant aquest any ha estat implantat progressivament en les unitats de l’SJD Hospital de Sant i la Xarxa de Salut Mental, i amb la intenció que els pròxims mesos es continuï amb la seva difusió en tot el Parc Sanitari SJD.
Amb la implementació d’aquest protocol pioner i el ferm compromís de compartir coneixements, el Parc Sanitari SJD s’estableix com un referent en la prevenció de lesions per pressió liderat pel professional TCAE. Això ha suscitat un gran interès en altres centres i, en els pròxims mesos, una de les impulsores d’aquest projecte, Sara Suárez, TCAE d’ H-UCI i membre de la subcomissió de LRD, presentarà aquest protocol en diferents congressos i jornades.

El Protocol de Prevenció de Lesions Relacionades amb la Dependència (LRD) liderat per TCAE del Parc Sanitari Sant Joan de Déu no sols representa un pas significatiu en l’atenció de pacients dependents, sinó també un compromís amb la millora contínua de l’atenció i el benestar dels pacients.

Lideratge de l’SJD Hospital Sant Boi envers les opcions terapèutiques

La Unitat de Ferides Complexes del Parc Sanitari SJD està formada per un equip multidisciplinari on la infermera lidera l ‘abordatge d ‘aquestes lesions. Durant el 2023, la Unitat de Ferides Complexes va ser acreditada com a Unitat Excel·lent pel Grup Nacional per a l’Estudi i Assessorament en Lesions per Pressió i Ferides Cròniques (GNEAUPP). A Espanya únicament hi ha 5 unitats de ferides acreditades, de les quals 2 es troben a Catalunya.

Dins la cartera de serveis especialitzats de la Unitat cal destacar el tractament local amb sevoflurà i amb òxid nitrós inhalat, així com tractaments analgèsics i procediments de cirurgia menor, com són els microempelts de gruix parcial, entre d’altres. Actualment des de la Unitat estem impulsant els factors de creixement autòlegs com a tractament local en ferides complexes en col·laboració amb el servei de Farmàcia i Laboratori. Es tracta d’una tècnica on a través de plasma ric en plaquetes, obtingut mitjançant una extracció sanguínia del propi pacient, s’obté un apòsit biològic amb una alta concentració de factors de creixement que permet una reducció del temps de cicatrització en determinades ferides d’evolució tòrpida.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search