25 de maig, Dia Mundial de la Tiroide

 a SJD Hospital de Sant Boi
  • Aquest dia mundial pretén donar visibilitat a les persones afectades per malalties relacionades amb la glàndula tiroide
  • L’hipotiroïdisme, hipertiroïdisme i la patologia nodular són tres de les afectacions més freqüents.
  • Una dieta rica en productes del mar i sal iodada és fonamental per a la bona salut d’aquesta glàndula i per prevenir problemes associats.

El Dia Mundial de la Tiroide, que se celebra el 25 de maig, pretén donar visibilitat a les persones afectades per malalties relacionades amb aquesta glàndula. Aprofitant aquesta efemèride hem parlat amb el Dr. Gerardo Sáenz de Navarrete, cap del Servei d’Endocrinologia del SJD Hospital de Sant Boi del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, per conèixer de primera mà diagnòstic, tractament, prevalença i prevenció de les principals patologies associades amb el funcionament de la glàndula tiroide.

Dues de les patologies més prevalents en la nostra població de referència són l’hipotiroïdisme i l’hipertiroïdisme, però també la patologia nodular, més habitual en persones majors de 60 anys. En el primer cas el problema ve per un excés de producció de les hormones tiroïdals, mentre que en l’hipotiroïdisme es detecta una baixada d’aquesta producció.

Hipertiroïdisme i hipotiroïdisme: detecció, tractament i control

La simptomatologia de l’hipertiroïdisme és poc específica, fàcil de relacionar amb el ritme de vida que es porta habitualment, però és menys  difícil de diagnosticar que l’hipotiroïdisme. Palpitacions, neguit, insomni, pèrdua de pes, augment del trànsit intestinal, dificultat per concentrar-se o sequedat de la pell són alguns dels símptomes vinculats a l’hipertiroïdisme.

L’impacte que produeix en el metabolisme és tan destacat que si no es tracta, pot augmentar el risc de patir arrítmies cardíaques i osteoporosi. “Aquesta patologia et fa sentir com si correguessis una marató contínuament”, explica el Dr. Gerardo Sáenz de Navarrete, cap del servei d’Endocrinologia del SJD Hospital de Sant Boi. El tractament és, habitualment, amb iode radioactiu, dirigit exclusivament a la zona afectada. En els casos de persones més joves, amb hipertiroïdisme per un procés autoimmune, el tractament és amb pastilles, que bloquegen l’excés de producció en aquesta glàndula.

En el cas de l’hipotiroïdisme, la seva presència és molt més subtil. “És com si t’haguessin tret les piles”, explica Sáenz de Navarrete. La seva detecció es fa en fases molt primerenques, a través de les analítiques generals que demanen habitualment els metges de capçalera als centres d’Atenció Primària. És per això, que la figura d’aquests metges és clau per diagnosticar malalties tiroïdals. En el 90% dels casos, els diagnòstics es produeixen a l’Atenció Primària, i només es deriven als serveis especialitzats d’Endocrinologia dels hospitals els més greus.

“Nosaltres donem eines als metges de capçalera perquè se sentin segurs per diagnosticar i tractar l’hipotiroïdisme, i derivar cap a nosaltres els casos d’hipertiroïdisme i els de patologia nodular”, explica Sáenz de Navarrete. En la majoria dels casos estem davant d’una malaltia crònica i, per tractar-la, cal medicar-se amb Levotiroxina de per vida. Si no es fa un bon tractament aquesta patologia augmenta significativament el risc cardiovascular.

En quant a la patologia nodular, la seva aparició implica la presència de nòduls al tiroide. És freqüent especialment en població major de 60 anys, però la gran majoria són de caràcter benigne i no cal tractament, només control.

Com fomentar una bona salut de la nostra tiroide

Una dieta rica en productes del mar i sal iodada és fonamental per a la bona salut d’aquesta glàndula i per prevenir problemes associats. En aquest sentit, l’embaràs és una fase molt important. Una bona alimentació, lligada a la ingesta afegida de iode i el control de la glàndula tiroïdal és especialment destacat, ja que el seu correcte funcionament ajuda al desenvolupament embrionari.

Al servei d’Endocrinologia del SJD Hospital de Sant Boi, aproximadament el 40% de les persones ateses tenen alguna patologia tiroïdal. L’obesitat segueix sent la malaltia amb més gruix de consultes, però els problemes relacionats amb el funcionament de la tiroide també tenen molt protagonisme.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search