8 de marc: Dia Internacional de les Dones

 a Dia Mundial, Institució

 

  • El Parc Sanitari Sant Joan de Déu se suma a aquesta jornada que reivindica la igualtat de gènere i que posa el focus en la corresponsabilitat del treball domèstic i la cura de les persones

  • La pandèmia causada per la covid-19 ha agreujat la situació de discriminació que encara s’exerceix sobre les dones

 

Avui 8 de març, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu s’uneix a la celebració del Dia Internacional de les Dones, una jornada que fa visible la lluita per aconseguir la igualtat d’oportunitats entre homes i dones i, alhora, posa de manifest la importància de la corresponsabilitat en les tasques domèstiques i la cura de les persones.

En el marc d’aquesta commemoració, l’Institut Català de les Dones ha posat en marxa la campanya “Dones i homes, corresponsables!” per sensibilitzar a la població de la necessitat d’establir pactes per a la cooperació entre homes i dones, en les tasques de cura. Sota el lema “Fem Net”, recorda que els homes dediquen a les feines domèstiques la meitat del temps que les dones i, alhora, només s’impliquen en un terç de les cures a persones i tan sols agafen el 7% de les excedències per cura d’infants.

El 8 de març és un dia per a la reivindicació i per celebrar la valentia i determinació de les dones que han jugat un paper clau en la història dels seus països i comunitats. Dones que han estat capaces de situar en l’agenda social, mediàtica i política, la demanda d’igualtat d’oportunitats entre homes i dones. Això converteix aquesta jornada en un petit triomf, la igualtat ja forma part dels valors de la nostra societat, però necessita continuar consolidant-se per a la seva efectivitat real.

Més pressió sobre les dones durant la pandèmia

La pandèmia ha agreujat les discriminacions que s’exerceixen sobre les dones, per exemple, pel que fa a la distribució equitativa de les tasques domèstiques. En aquest sentit, les dones van dedicar el doble de temps que els homes (gairebé un 60%, a les feines de  la llar durant el confinament), tot i que, la seva presència en les ocupacions de primera línia fou majoritària: professionals del sector sanitari i farmacèutic (70%), personal de neteja (86%) o de serveis socials (84%), entre d’altres.

En línia amb l’anterior, la pressió que han viscut les dones durant aquest darrer any ha estat molt superior a la dels homes, havent de combinar el teletreball amb les tasques domèstiques, i la cura dels fills i persones dependents.  Per aquest motiu, segons dades de l’Observatori de la Igualtat de Gènere,  el col·lectiu femení ha de demanar més excedències laborals, en el 93% dels casos, o bé, jornades parcials, en el 90%.

Malgrat que la bretxa salarial s’ha reduït per quart any consecutiu, la diferència dels sous entre homes i dones és del 22% de mitjana a Catalunya, xifra que s’agreuja segons el contracte, l’edat, els estudis i la crisi sanitària. Així doncs, la desigualtat salarial continua sent una de les manifestacions més punyents de la discriminació que pateixen les dones en el món laboral.

En darrer lloc, des del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, reivindiquem la necessitat d’unir esforços per donar visibilitat, sensibilitzar i reconèixer el paper de les dones en tots els àmbits. I sens dubte, en contra de la violència masclista, fruit de la desigualtat, discriminació i la seva situació de subordinació. Per tant, cal educar als nostres infants amb perspectiva de gènere per aconseguir una societat més igualitària.

 

Les dones som ciutadanes de ple dret avui i cada dia, perquè cada dia #Som8deMarç

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search