Aïllament i manca d’autoestima, efectes col·laterals de les lesions per pressió

 a Dia Mundial

Aquest 18 de novembre és el Dia Mundial per a la Prevenció de les Lesions per Pressió, que afecten sobretot persones grans i dependents, malmeten la qualitat de vida i en casos complexos poden provocar la mort.

L’Hospital de Sant Boi és un dels pocs de l’Estat espanyol que és pioner a regular l’ús del sevoflurano com a anestèsic tòpic per tractar aquest tipus de ferides.

El centre del Parc Sanitari Sant Joan de Déu atén també persones joves amb aquestes lesions arran de tenir la covid-19 i haver estat hospitalitzades.

L’edat avançada sovint comporta conviure amb malalties degeneratives, que estan associades a una sèrie de símptomes com poden ser les lesions per pressió. Unes ferides que poden aparèixer per factors com patologies cròniques, una alimentació i hidratació deficients, o una situació d’enllitament, i que es produeixen en parts del cos on es pressiona la pell contra una superfície exterior. Els malucs, els talons i la part inferior de l’esquena, a l’alçada del sacre, són les zones d’ulceració més habituals.

Aquestes lesions “malmeten molt la qualitat de vida i poden causar complicacions severes, com una incapacitat, infeccions recurrents i, fins i tot, la mort”, detalla Pere Coca, infermer consultor en ferides cròniques de l’Hospital de Sant Boi del Parc Sanitari Sant Joan de Déu. A més, “exsuden molt i acostumen a desprendre una olor forta, cosa que limita la socialització, provoca aïllament i falta d’autoestima”, apunta Cristina Jiménez, infermera del centre i especialista en lesions relacionades amb la dependència.

Malgrat que les úlceres per pressió afecten principalment persones grans i dependents, Pere Coca explica que “arran de la covid-19, joves que han hagut d’estar hospitalitzats molt de temps, amb una patologia que contraindicava molt la mobilització, han desenvolupat ferides per pressió de caràcter greu”.

L’Hospital de Sant Boi, pioner a implementar una opció terapèutica

Per tractar les lesions per pressió, l’Hospital de Sant Boi és un dels centres capdavanters a l’Estat espanyol a elaborar un protocol d’ús tòpic del sevoflurano. Es tracta d’un medicament que és un anestèsic inhalat, que, “segons suggereixen les investigacions disponibles, aplicat de forma local, té un ús antimicrobià i analgèsic molt potent, que dura hores”, assenyala Coca.

D’altra banda, l’infermer del centre remarca que “en el 95% dels casos aquestes lesions es poden prevenir” i que per fer-ho “és clau la formació dels professionals i l’empoderament de les persones cuidadores”. Pel que fa a aquest darrer punt, l’Hospital de Sant Boi disposa d’una Unitat de Ferides Cròniques formada per un equip multidisciplinari, en què el rol infermer lidera l’abordatge de la patologia. A través d’aquest servei, a banda de proporcionar cures, s’ofereix un contacte directe a usuaris i persones cuidadores un cop s’ha donat l’alta. Així, mitjançant WhatsApp, s’agilitza l’assistència per resoldre dubtes o complicacions que puguin sorgir al domicili.

Per un altre costat, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu és impulsor del Postgrau d’infermeria de pràctica avançada en l’atenció integral a les persones amb ferides i lesions relacionades amb la dependència, sorgit arran de detectar un buit de formació en aquest àmbit a Barcelona, que compta amb més de 30 docents de primera línia provinents d’arreu d’Espanya i que ofereix pràctiques en unitats especialitzades.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search