Aprendre a cuidar-se per poder cuidar dels altres

 a Institució
  • La salut mental dels professionals de la salut i del sector social s’ha vist afectada pel repte que ha suposat fer front a la pandèmia

  • Itziar Riera, psicòloga clínica del Parc Sanitari Sant Joan de Déu recomana algunes pautes d’autocura per als professionals sanitaris

 

L’impacte de la pandèmia en el benestar emocional dels professionals de l’àmbit de la salut és un dels aspectes que més preocupen al sistema sanitari. En aquest sentit, els professionals que han estat en primera línia han hagut d’afrontar emocions com l’estrès, la tristesa o la preocupació, però també, han assumit reptes derivats de la seva activitat diària que els ha causat un gran xoc en el benestar psicològic i emocional.

Alhora, les dificultats socials i econòmiques derivades de la situació actual ha provocat que la salut de molts professionals, especialment del sector social, s’hagi vist afectada,  a causa de la seva tasca d’atenció constant, acompanyament i suport continu cap a les persones en situació de vulnerabilitat, pràcticament des de l’inici de la pandèmia.

En aquest context, gairebé la meitat dels professionals de la salut va estar en risc de patir un trastorn de salut mental, especialment ansietat i depressió. A la vegada, 1 de cada 7, el 14,5%, van presentar un trastorn mental discapacitant, amb repercussions negatives en la seva vida professional i social.

Actualment, cal posar especial atenció en la salut mental dels professionals sanitaris i recordar la importància de cuidar-se a si mateix, i alhora, demanar ajuda per poder seguir cuidant dels altres.

 

Pautes d’autocura per millorar la salut mental dels professionals

Durant la pandèmia, l’equip de professionals de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu ha facilitat una sèrie de recomanacions d’autocura amb l’objectiu d’ajudar a pal·liar el malestar emocional dels professionals.

¿Què cal tenir en compte a l’hora de cuidar-nos?

  • Les necessitats bàsiques: Fer àpats saludables, mantenir-nos hidratats i dormir és bàsic per mantenir la nostra salut física i mental.
  • Les relacions laborals: Durant la jornada de treball, pot reconfortar-nos el fet de parlar amb els companys, explicar com estem i què ens preocupa, ajudar-nos mútuament i elogiar-nos.
  • El temps fora del treball: És recomanable dedicar unes hores diàries a activitats de lleure que ens resultin agradables (llegir, fer exercici, passejar, gaudir dels amics i familiars…)
  • La salut mental: És important identificar les nostres emocions desagradables i permetre’ns sentir-les, perquè són normals i necessàries. En cas que els símptomes apareguin amb molta intensitat i es perllonguin en el temps, podem necessitar el suport de l’equip de salut mental.
  • Els vincles socials: Cal mantenir el contacte amb la família i els amics perquè poden suposar una gran font de benestar.

 

En aquesta línia, l’Itziar Riera, psicòloga clínica del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, destaca la necessitat d’abordar els aspectes emocionals com a part de l’autocura del professional, especialment en moments de gran pressió assistencial. A més, assenyala la importància de fomentar espais on poder contenir i elaborar aquest impacte emocional, com per exemple, a través del treball de supervisió d’equips i/o mitjançant espais de treball personal.

 

 

 

 

 

 

 

 

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search