Aprendre a potenciar els recursos personals per millorar el benestar emocional: grups oberts a la ciutadania amb professionals de salut mental

 a Atenció Primària, Colabora - ActualitatColabora, Salut mental

El CSMA Ripollet – Cerdanyola – Montcada i Reixac, de la SJD Xarxa de Salut Mental, ofereix els grups oberts “Salut i Canvi” als centres d’Atenció Primària per facilitar l’expressió del malestar emocional i oferir eines per al canvi personal.

És un grup psicoterapèutic, orientat a la prevenció de l’empitjorament de la salut mental, on no hi ha llista d’espera i els participants es comprometen a “autoaltar-se”.

El Centre de Salut Mental d’Adults (CSMA) de Ripollet – Cerdanyola – Montcada i Reixac, de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu va engegar, al maig del 2020, el primer de varis grups oberts anomenats Salut i Canvi. Es tracta d’un espai psicoterapèutic grupal que pretén facilitar l’expressió del malestar emocional amb la finalitat de potenciar els recursos personals d’afrontament i oferir eines per al canvi.

El grup es duu a terme a alguns centres d’atenció primària (CAP) de Montcada i Reixac (des de maig del 2020), Cerdanyola del Vallès (des d’octubre de 2021) i Ripollet (des de juny del 2022), i es dirigeix a persones que presenten diversa simptomatologia emocional, com ansietat, tristesa o inseguretat personal, i que volen fer un treball personal per la millora del seu benestar, però que no estan vinculades amb la xarxa de salut mental. L’objectiu terapèutic principal consisteix en que els usuaris esdevinguin precursors de canvis personals i potenciïn els recursos propis de cara a millorar la salut emocional, més acusada arrel de la pandèmia per la covid-19.

Així, la metodologia dels grups Salut i Canvi pretén orientar i tractar de forma integrada des de la xarxa de salut mental, però conjuntament amb l’Atenció Primària els trastorns mentals lleus i/o els problemes psicològics de baixa o moderada complexitat, per evitar que arribin a empitjorar i hagin de ser derivats al CSMA. Per aquest motiu als grups hi participa també, en funció de la disponibilitat, un professional de l’Atenció Primària.

Un grup que facilita la prevenció i millora el benestar de la població, sense esperes

Es tracta d’un grup obert, sense un nombre determinat de participants, sense data de finalització, sense estructura o guió i al què s’hi pot accedir sense llista d’espera. D’aquesta manera sempre queda obert a rebre més participants, que es comprometen a autoaltar-se, fomentant així la prevenció d’un empitjorament de la salut mental.

El grup es reuneix quinzenalment en tres CAPs de la zona del Vallès Occidental Sud, en sessions de 75 minuts de durada i és conduit per diferents professionals: Elena Paniego, treballadora social i terapeuta grupal, i Espe Marsó, Sole Cidrabes i Eli Hernández, psicòlogues del CSMA de Ripollet – Cerdanyola – Montcada i Reixac, de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

La derivació dels participants al grup cal que la faci un professional del Programa de Suport a la Primària (PSP) en salut mental de qualsevol dels CAP dels municipis de Ripollet, Cerdanyola o Montcada i Reixac, ja sigui des de medicina de família, infermeria, treball social o gestor de casos, tot i que no és necessària una entrevista prèvia amb les coterapeutes.

Per avaluar els resultats dels grup es passen testos sobre depressió, ansietat, qualitat de vida i satisfacció, tant abans de començar el grup com en el moment en què la persona decideix acabar la seva participació.

Aquesta experiència, que ja ha comptat amb la participació de prop d’una vuitantena de persones i set professionals en només un any i mig, està inspirada en els grups oberts en Atenció Primària en Salut Pública de la província de Girona (Gironès i Pla de l’Estany).

Milloria simptomatològica, aprenentatge interpersonal, espai de seguretat emocional o sentiments d’esperança són algunes de les sensacions que han verbalitzat participants als grups.

.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search