Art i salut mental s’uneixen per a humanitzar els espais de la Unitat de Subaguts de Numància

 a Institució
  • Aquest projecte, de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, ha estat realitzat pels usuaris de la unitat amb la intenció d’expressar-se creativament i compartir els valors que els uneixen amb la resta de persones

  • L’objectiu és humanitzar els espais, de manera que fomentin la sensació de benestar tant per la persona atesa com pels familiars o acompanyants

 

L’eix principal sobre el qual treballa l’equip d’infermeria del Parc Sanitari Sant Joan de Déu és la persona atesa i les seves necessitats. L’escolta activa, l’autonomia del pacient, el respecte, l’empatia, el compromís, l’ús de les noves tecnologies i el foment de les genialitats individuals són aspectes que es cuiden, s’impulsen i es treballen diàriament amb les persones que s’atenen en els diferents dispositius del centre,  donada la seva importància durant tot el procés de recuperació.

En aquesta línia, s’ha comprovat que l’espai on s’atén la persona juga un paper molt important i és fonamental crear entorns acollidors i reconfortants que augmentin la sensació de benestar tant dels pacients com dels seus familiars i/o acompanyants.

En aquest sentit, l’equip d’infermeria de la Unitat de Subaguts de Numància és conscient d’aquesta necessitat d’aconseguir espais més càlids, especialment, arran de la situació de pandèmia actual, en la qual els usuaris han hagut de passar molt més temps dins de la unitat.

Amb aquesta premissa, es va posar en marxa aquest projecte d’humanització dels espais de la Unitat de Subaguts de Numància. Un procés col·lectiu que s’ha desenvolupat mitjançant activitats artístiques proposades pels mateixos usuaris, amb el suport dels professionals.

 

Un projecte de transformació dels espais que compta amb els usuaris

Des de l’inici, el gran repte ha estat fer partícips els usuaris de la unitat i buscar la seva expressió creativa amb l’objectiu comú de crear un entorn més acollidor, intentant millorar de forma integral el seu benestar, sense oblidar que la vulnerabilitat i el malestar són gairebé inherents al procés de qualsevol malaltia.

El projecte ha permès:

  • Humanitzar els espais.
  • Fomentar una actitud proactiva per parts dels usuaris durant tot el procés.
  • Fomentar la pertinença i cohesió de grup.
  • Enfortir el vincle terapèutic.
  • Afavorir dinàmiques que facin sorgir noves idees i projectes futurs.

En aquest sentit, el procés d’humanització dels espais de la Unitat de Subaguts de Numància s’ha portat a terme, també, gràcies a la intervenció de Torrents d’Art, el programa d’art i comunitat del Parc Sanitari Sant Joan de Déu; l’Obra Social Sant Joan de Déu i l’artista Laura González Bueno, que han realitzat funcions d’assessorament i metodologia artística i finançament.

 

Acostant el món a les persones ateses a la unitat

El procés creatiu que s’ha dut a terme, i les obres resultants que ja es poden veure a les parets, giren al voltant de la temàtica “Llocs del món”. Per a la seva realització, a l’inici es va decidir, de manera col.lectiva, quines ciutats formarien part del projecte, després es van treballar les habilitats artístiques de cadascú i, un cop finalitzada aquesta fase, es va fer una exposició a la sala de la unitat per a escollir, entre tots, quins serien els dibuixos definitius.

L’Eloïsa, usuària de la unitat, va reflectir en una sola frase el que representa aquest projecte per a ella, unes paraules que finalment han quedat plasmades a l’entrada de la unitat:

“Este proyecto ha sido realizado por usuarios de una unidad de subagudos con la intención de expresarse creativamente y compartir aquellos valores que nos unen con el resto de la humanidad”.

 

 

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search