Brodar, els beneficis d’un art mil·lenari en les persones amb trastorns mentals

 a Projectes, Salut mental

La Unitat de Trastorns de la Conducta Alimentària de Numància de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu desenvolupa un taller de costura creativa amb l’objectiu de millorar aspectes com la psicomotricitat i la creativitat de les usuàries.

Aquesta pràctica ajuda les persones ateses a transformar les seves emocions i augmentar l’autoestima.

Cada puntada transmet emocions, cada projecte és un procés de canvi; perquè brodar és una manera de plasmar el que a vegades no es pot dir o expressar.

Des de fa anys, les persones ateses a la Unitat de TCA de Numància de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu participen en un taller de costura creativa que es realitza setmanalment en 2 sessions, i que compta amb l’acompanyament de l’equip educatiu de la unitat. Amb la integradora social al capdavant, Laia Bernet,  aconsegueixen que les 8 usuàries que participen en cada sessió assoleixin el seu objectiu creatiu marcat a l’inici.

Una activitat que els ajuda a transformar les seves emocions

El brodat és una tècnica mil·lenària, però les usuàries se l’han fet seva, deixant la seva empremta personal en tots els projectes. Bernet destaca que “aquesta pràctica els ajuda a transformar les emocions, en un procés de canvi que allibera energies pesades i sentiments negatius, deixant espai a nous estats d’ànim, augmentant l’autoestima i amb la satisfacció resultant de compartir el projecte amb les seves famílies”.

Es tracta d’una iniciativa que consisteix en la creació de projectes individuals de costura que situen en tot moment, la persona atesa en el centre de l’activitat, des del disseny fins a l’elaboració final, utilitzant diverses tècniques com la confecció a màquina i brodat amb bastidor, però també realitzen arranjaments de roba i patronatge.

A més, en el taller es promou l’autonomia en la presa de decisions de les participants a l’hora d’escollir el projecte que volen realitzar, els materials (fils, teles, agulles, textures) i les tècniques que faran servir, com el punt enrere, de cadeneta, lineal… per tal d’arribar al producte final: una samarreta, una bossa o una coixinera, entre d’altres.

Laia Bernet que, juntament amb la resta de l’equip de professionals, coordina el projecte, destaca a més que “al llarg de tot el desenvolupament creatiu s’estimula l’atenció, la memòria, la concentració, la paciència, la psicomotricitat  i la creativitat”. Tot aquest procés s’engloba i és afavorit per un ambient relaxat, distès, en el qual s’estableix un sentiment de pertinença col·lectiu.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search