Com recuperar una alimentació saludable i equilibrada després dels excessos de l’estiu

 a SJD Hospital de Sant Boi

La inclusió de bons hàbits alimentaris en forma de petits canvis diaris són els millors aliats per iniciar o reprendre una bona alimentació.

Els nutricionistes recomanen seguir el mètode del plat per tal que cada àpat principal contingui els tres grups d’aliments (vegetals, proteïnes i carbohidrats).

Una bona alimentació no s’ha de construir sobre dietes restrictives ni superaliments, la clau és l’equilibri.

Després del període estiuenc, amb la tornada a la feina, cal reprendre bons hàbits, també a escala alimentària. Seguir una alimentació saludable i equilibrada és clau per afrontar el dia a dia. Menjar bé ens aporta tant els nutrients com l’energia que necessitem.

Per a Gisela Sala, dietista-nutricionista al SJD Hospital de Sant Boi del Parc Sanitari Sant Joan de Déu el més important és que cada àpat principal contingui tots els grups d’aliments: verdures, proteïnes i hidrats de carboni. “La nostra alimentació no s’ha de basar en fer dietes ni en seguir pautes molt estrictes; ens hem de guiar per les nostres necessitats i respondre a les senyals que ens envia el nostre cos”, explica.

El mètode plat: 50% vegetal, 25% proteïna i 25% farinacis

Per aconseguir un equilibri en la nostra alimentació existeix un mètode, molt comú dins del col·lectiu de nutricionistes, que s’anomena ‘mètode plat’. Es tracta d’un mètode molt visual que consisteix en dividir el plat en tres, destinant un 50% d’aquest a aliments vegetals (verdura crua o cuita), un 25% a la proteïna (carn o peix, evitant carns vermelles processades) i el 25% restant als farinacis (cereals integrals o patates). En quant als vegetals, és especialment important que siguin de temporada. Aquest tipus de producte aporta més nutrients, en no haver passat per processos de congelació, i a nivell mediambiental també són més recomanables.

Seguint aquest mètode no cal pesar els aliments, una pràctica habitual associada a fer dieta, que no és recomanable. Segons Gisela Sala, fer ús de la balança a la cuina “és antinatural, ens pot portar a obsessionar-nos, i a allunyar-nos del que el cos ens demana”. A més, afegeix, que l’alimentació ha de ser quelcom més orgànic. “Cal recordar que menjar no és només nodrir-nos, és una font de plaer i un aspecte social”, afirma.

Petits canvis per menjar millor

Els hàbits comencen a partir de petites accions. És per això que, per adquirir l’hàbit de menjar bé, és recomanable començar per petits canvis en l’alimentació que, un cop assumits, podrem incorporar fàcilment al nostre dia a dia. En aquest sentit, la guia alimentària ‘Petits canvis per menjar millor’, publicada per la Generalitat de Catalunya, és una bona eina per començar a treballar-ho.

Ni dietes restrictives ni superaliments

Una bona alimentació no s’ha de construir sobre dietes restrictives ni basar-se en superaliments. La clau és l’equilibri i, sobretot, saber mantenir els hàbits alimentaris. El desconeixement és un dels motius pels quals hi ha persones que no s’alimenten adequadament i basen la seva alimentació en ‘dietes miraculoses’ o en aliments que s’han posat de moda, i que acostumen a ser cars i de fora del territori.

Segons Sala, no hem de parlar de fer dieta, només en cas de dietoteràpia, ja que el terme ‘dieta’ està associat a restriccions alimentàries i pèrdua de pes. “Fer dieta és un càstig; menjar bé ha de ser un plaer, per sentir-se bé amb un mateix, sempre amb un propòsit de salut, no estètic”, afirma.

Menjar malament és la suma de molts factors, sobretot desconeixença que és possible menjar bé amb pocs diners, estrès i cansament. “El ritme de vida ens dificulta tornar a les arrels de l’alimentació saludable”, explica Gisela Sala, a la vegada que lamenta que “la nutrició s’hagi agafat pel camí que no toca, l’estètic, quan l’important és tenir salut”.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search