“Covid-19, l’epidèmia emocional”: un ‘webinar’ a càrrec del doctor Lluís San per sobreposar-se a la crisi del coronavirus
Adoptar una actitud constructiva, informar-se correctament i seguir un estil de vida saludable són algunes de les claus que recomana el psiquiatre i consultor sènior del Parc Sanitari Sant Joan de Déu en una sessió organitzada pels clústers de Catalunya.
El confinament decretat per superar la crisi de la covid-19 ha obligat la població a reformular els hàbits de vida. La restricció en la llibertat de moviments ha alterat les relacions socials, la feina i, en definitiva, el dia a dia de milions de persones, que s’han trobat, gairebé d’un dia per l’altre, amb l’ordre d’haver d’estar-se a casa.
“S’ha d’evitar viure el confinament com un càstig, es tracta de ser solidaris”
“Cal trobar mecanismes per saber sortir d’aquesta situació adversa”, afirma el doctor Lluís San, psiquiatre i consultor sènior del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, que aquest dilluns ha ofert el webinar “Covid-19, l’epidèmia emocional”, en què justament ha descrit els recursos que es tenen a l’abast per portar la crisi del coronavirus el millor possible.
Pel doctor San, el període de confinament és imprescindible per superar la pandèmia i detalla que “no l’hem de viure com un càstig”, sinó com “una participació solidària a la resolució d’aquesta crisi”. A més, apunta que més enllà de la por, que origina comportaments irracionals, com ara abastir-se de productes que no es necessiten o irritar-se amb facilitat amb els altres; hi ha la possibilitat d’adoptar una actitud amb què es produeixi un aprenentatge i un creixement personal.
“Restringir l’accés a la informació i mantenir un estil de vida saludable”
Per primer cop a la història, s’està narrant l’evolució d’una pandèmia en viu, amb una allau d’informació constant. És un dels aspectes sobre els quals el doctor San destaca que cal protegir-se: “Hem d’evitar contagiar la por, compartir notícies falses i tenir una actitud responsable i constructiva”, i afegeix que cal “consultar la informació en canals oficials, en fonts fiables i escoltar la veu dels professionals sanitaris”.
En aquesta sessió virtual també s’ha recordat la importància de seguir hàbits saludables, com un factor que contribueix al benestar emocional. Seguir la dieta mediterrània, fer una mica d’esport cada dia i evitar el consum d’alcohol i tabac són algunes de les rutines bàsiques per mantenir un bon estat de salut.
Diferenciar els horaris de feina i descans
En aquest webinar, organitzat pels clústers empresarials de Catalunya, el doctor San ha remarcat que “és una avantatge que des de casa ens puguem connectar, fet que fa anys era impensable” i ha subratllat que, en cas que es realitzi teletreball “s’han de diferenciar els horaris de feina i de descans, igual que ho fem en condicions de treball normals, i pactar les condicions d’aquesta nova situació amb l’empresa”.
Si voleu accedir a la sessió completa podeu fer-ho clicant aquest enllaç.