Dr. Vicens Díaz de Brito: “Després de dos anys de pandèmia ara és hora de viure”

 a Institució, SJD Hospital de Sant Boi

El cap de Servei de Malalties Infeccioses del SJD Hospital de Sant Boi repassa a l’Espai Salut de Ràdio Sant Boi els dos anys de pandèmia coincidint amb el segon aniversari de l’esclat de la Covid-19.

El Dr. Vicens Díaz de Brito, cap del Servei de Malalties Infeccioses del SJD Hospital de Sant Boi, ha visitat l’emissora de la localitat santboiana per fer balanç de la situació actual de pandèmia, dos anys després que es detectés el primer cas de Covid-19 a Catalunya. En una entrevista al programa Dies de Ràdio, conduït per la periodista Mònica Santacreu, Díaz de Brito ha recordat els inicis de la pandèmia, i ha parlat sobre el futur de la Covid i el seu impacte en la societat.

Tornant als orígens

La Covid va arribar a l’Hospital de Sant Boi el 8 de març de 2020. “Ens vam trobar amb una pneumònia bilateral, amb una afectació atípica, que no havíem vist mai”, explica el Dr. Díaz de Brito recordant aquell primer cas. “Sis dies després ja teníem 26 casos confirmats, que van créixer fins a assolir els 381 a final de mes”, afegeix.

“Feia temps que ens estàvem preparant pel que vindria, per tractar una nova malaltia que desconeixíem, però mai ens vam imaginar que seria aquest tsunami”, reconeix. Segons el doctor, cada dia equivalia a començar de nou, amb un escenari diferent, i el treball en equip es va convertir en un valor indispensable. “La sensació d’angoixa diària es compensava amb el treball en equip, amb la capacitat de reacció dels companys, això era el que et donava l’empenta per continuar endavant i et feia sentir orgullós de ser sanitari”.

Respecte a si la pandèmia hauria pogut evitar-se, el Dr. Díaz de Brito és molt clar. “No s’hauria pogut evitar, però sí que és cert que quan deien que la Covid venia, realment ja estava entre nosaltres des de feia temps”. Els sistemes de detecció que s’han desenvolupat arran de la pandèmia, no existien abans, per això si succeís de nou, l’escenari seria un altre. “Si vingués una altra pandèmia, amb els sistemes diagnòstics ràpids que tenim implantats ara, ho aturaríem abans”, afirma.

La normalització d’una nova malaltia

Amb l’arribada de cada onada de contagis, el virus ha anat variant cap a una configuració més infecciosa, però menys greu. “A la llarga serà una malaltia respiratòria més, segurament estacional, de la que ens haurem d’anar vacunant regularment i que afectarà, sobretot, a les persones més grans”. Haurem de conviure amb ella, encara apareixeran noves variants, però cada cop serà més lleu. Tot i això, els col·lectius més vulnerables i les persones de risc hauran de continuar prenent les mesures habituals (mascareta, distància i solució hidroalcohòlica) per evitar contagiar-se.

Segons el Dr. Díaz de Brito la immunitat de grup ja està assolida gràcies a l’èxit de la vacunació, però seguirem vacunant-nos, segurament amb vacunes adaptades a les noves variants del virus. “Ja hem arribat a la immunitat de ramat, però no d’agafar la infecció, sinó de transmetre-la.” Si abans una persona contagiada podia encomanar a 10 o 12 persones, ara s’ha demostrat que només contagia a 1 o 2.

Respecte a l’aixecament de l’obligatorietat de portar mascareta a l’interior, el doctor opina que és el moment de fer-ho i que, segurament, ho anunciaran en les pròximes setmanes. “El més idoni seria que comencessin primer pels nens a les escoles i, després, fer-ho extensible a la resta de la població, amb l’excepció de la gent gran, que per recomanació hauria de continuar-la portant”, apunta Díaz de Brito.

L’Hospital reprèn la normalitat

Actualment al SJD Hospital de Sant Boi la prevalença de casos és molt residual. “Ara estem reprenent, per fi, el seguiment normal i habitual de la resta de malalties infeccioses. Ens ha costat molt recuperar la normalitat en aquest sentit”, explica el doctor.

L’alta xifra de casos de Covid (tant vacunats com no vacunats) registrats en aquesta darrera onada actuaran com a protecció per als pròxims sis mesos. Si és així, la primavera i l’estiu de 2022 podrien ser els més tranquils dels últims anys.

Ara és hora de viure

Darrere de la pandèmia més coneguda n’hi ha una altra de més silenciosa, l’emocional. La situació en què la societat ha viscut els darrers dos anys (amb por, dolor, confinaments i restriccions) ha impactat en la salut mental deixant, al seu pas, importants seqüeles emocionals. La fatiga pandèmica és una realitat, tant en els professionals de la salut com en la resta de la societat. “Hi ha hagut molt desgast, molta por, i ara és hora de viure. Cal protegir les persones amb més risc, però la resta de la població ha de continuar endavant”, afirma.

Per escoltar l’entrevista completa cliqueu en el següent enllaç, a partir del minut 13’40”.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search