Dia Internacional d’Acció contra la Migranya: una malaltia neurològica poc valorada i altament discapacitant

 a Dia Mundial, Hospital de Sant Boi

La migranya és una malaltia infradiagnosticada, però amb una alta prevalença en la societat, que afecta especialment dones (19%), i que es presenta sobretot entre els 20 i els 50 anys, període vital en l’àmbit familiar, laboral i social

Se situa entre la tercera o quarta causa de discapacitat acumulada en edat laboral

Entre els tractaments més innovadors, està previst que entre finals de 2023 i 2024 sorgeixin un grup de fàrmacs ‘de rescat’ que prenent-los cada dia permetin prevenir també les crisis migranyoses

Cada 12 de setembre es commemora el Dia Internacional d’Acció contra la Migranya, amb el clar objectiu de posar en valor una malaltia neurològica que, tot i tenir una alta prevalença en la societat catalana, encara està poc valorada, diagnosticada i tractada.

La migranya està caracteritzada per la presència de crisis de dolor, episodis recurrents de mal de cap intens i pulsàtil, que pot durar hores o dies, i que limita o incapacita l’activitat habitual de la persona afectada. Pot anar precedida o acompanyada d’altres símptomes neurològics reversibles anomenats ‘aura’, com alteracions visuals, i també de formigueig, mareig, nàusees, vòmits o hipersensibilitat a la llum i les olors. El canvi de rutines pot contribuir a desencadenar crisis migranyoses, però també els canvis atmosfèrics, les hormones o les situacions estressants.

El fet que la migranya sigui una malaltia benigne, amb diagnòstic clínic, únicament en base als símptomes associats, que afecti sobretot dones (19%) i que tingui una forta influència hormonal ha fet que la societat la menystingui. “La migranya provoca una discapacitat acumulada important que, sumant les crisis de dolor durant tota la vida, la situa entre la tercera o quarta causa de discapacitat per sota dels cinquanta anys”, explica la Dra. Núria Berrocal, adjunta de Neurologia i referent en cefalees a l’SJD Hospital de Sant Boi del Parc Sanitari SJD. Tot i això, és una malaltia molt infradiagnosticada, on les persones afectades han normalitzat el dolor. Segons la Dra. Berrocal arriben a consulta i a rebre tractament preventiu menys de la meitat de la gent que el necessita.

Tractaments innovadors per garantir la millor qualitat de vida

“Un pacient migranyós ho serà de per vida, parlar d’eradicar completament els atacs de migranya és irreal, però no ho és que aquestes crisis siguin esporàdiques i es resolguin amb tractament de rescat” afirma la doctora. I afegeix, “si es continuen cercant nous fàrmacs és, precisament, perquè el pacient tingui una millor qualitat de vida”.

Actualment, la migranya pot tractar-se amb medicació de rescat per a l’atac agut, amb analgèsics habituals o triptans, habitualment suficient per a aquelles persones amb menys de quatre crisis al mes; i/o amb tractaments preventius, indicats per a persones amb més de quatre dies de migranya al mes, ja que és a partir d’aquest moment on s’ha demostrat que la qualitat de vida disminueix.

Dins del grup de tractaments preventius, l’any 2020 es van introduir a Catalunya un grup de fàrmacs anomenats anticossos monoclonals, subcutanis i de dispensació hospitalària, dissenyats específicament per tractar la fisiopatologia de la migranya. A més entre finals de 2023 i 2024, està previst que sorgeixin un grup de fàrmacs ‘de rescat’ que, prenent-los cada dia, poden tenir també un efecte preventiu. A part de la millora en la qualitat de vida, un dels motius per plantejar-se iniciar un tractament preventiu és evitar un abús de fàrmacs de rescat en aquelles persones amb moltes crisis de migranya.

“La gent ho normalitza i no és normal que estiguis limitat per un mal de cap molt freqüent i hagis de prendre analgèsics habitualment. Convido a totes aquelles persones que estiguin limitades pel seu mal de cap que facin una consulta al seu metge de capçalera, perquè és molt probable que tinguem una solució al seu dolor”, declara la Dra. Berrocal.

Sota sospita de migranya, la primera línia d’actuació és l’Atenció Primària, que compta amb professionals amb formació, que treballen conjuntament amb neuròlegs, per receptar tractaments de rescat i tractaments preventius per a la migranya.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search