Dia Mundial de la Lluita contra la Depressió

 a Dia Mundial

Aquest dimecres, 13 de gener, se celebra una jornada per promoure els recursos necessaris per fer front a un trastorn mental que afecta més de 300 milions de persones al món.

La pandèmia de la covid-19 ha accentuat els quadres depressius, sobretot en els professionals sanitaris.

Sentir-se trist davant de determinades situacions és una reacció completament normal. Tanmateix, si aquest sentiment s’allarga en el temps —més de dues setmanes—, i va acompanyat de símptomes com ara l’insomni, l’apatia o la dificultat per realitzar tasques quotidianes, pot ser un avís clar que la persona està experimentant una depressió, un problema de salut mental que va molt més enllà de la tristesa o de passar un mal dia.

L’impacte social de la depressió

Aquest dimecres, 13 de gener, se celebra el Dia Mundial de la Lluita contra la Depressió. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), més de 300 milions de persones a escala global tenen aquest trastorn mental. D’altra banda, s’ha demostrat que és la principal causa de discapacitat arreu del món i que afecta més les dones que els homes. Pot arribar a ser crònica o recurrent i, en el pitjor dels casos, conduir al suïcidi.

Encara que, tal com mostren les xifres disponibles, la depressió és un trastorn mental molt freqüent i té un impacte molt important en l’àmbit social i laboral, hi va associat un fort estigma, fet que sovint impedeix que no se’n parli amb naturalitat i en dificulti el diagnòstic.

Un problema agreujat per la pandèmia

Arran de la situació d’incertesa social i econòmica per la pandèmia i les mesures de confinament, s’ha detectat en la població un augment de quadres ansiosos i depressius. Un col·lectiu que s’ha vist especialment afectat per aquests trastorns és el dels sanitaris. En concret, prop del 50% d’aquests treballadors de l’Estat espanyol han presentat un alt risc de tenir ansietat o depressió durant la primera onada de la covid-19. Són els resultats de dos estudis inclosos en el projecte d’investigació MINDCOVID, liderat per l’IMIM-Hospital del Mar i els centres d’epidemiologia, salut mental i salut pública de la xarxa CIBER.

La depressió té cura

Fins i tot en els casos més greus, la depressió es pot tractar i tenir cura. En la majoria d’ocasions, la combinació de psicoteràpia i tractament farmacològic contribueixen a posar fi a aquest problema de salut mental.

Per un altre costat, en el context actual, que ha fet aflorar situacions de vulnerabilitat en la població, es fa més important que mai visibilitzar un trastorn com la depressió, i vetllar tant pel benestar mental d’un mateix com de les persones de l’entorn més pròxim.

Si voleu tenir més informació i recursos per ajudar les persones amb depressió, podeu visitar la plataforma SOM Salut Mental 360.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search