Dia Mundial de la Tiroide: visibilitat, informació i darreres novetats de les malalties vinculades a la glàndula tiroide

 a SJD Hospital de Sant Boi

Aquest dia mundial, que es commemora el 25 de maig, pretén donar visibilitat a les persones afectades per malalties relacionades amb el funcionament d’aquesta glàndula.

L’hipotiroïdisme, hipertiroïdisme i la patologia nodular són tres de les afectacions més freqüents en la nostra societat.

El SJD Hospital de Sant Boi ha implementat enguany una nova tècnica que resol els nòduls quístics sense necessitat d’intervenir-los quirúrgicament.

El Dia Mundial de la Tiroide, que se celebra cada 25 de maig, dona visibilitat a les persones afectades per malalties relacionades amb aquesta glàndula i cerca conscienciar la societat de l’existència d’aquestes malalties. Des del Parc Sanitari Sant Joan de Déu ens sumem a la seva difusió apropant les malalties vinculades a aquesta glàndula a la societat, i informant sobre el diagnòstic, els tractaments actuals, la prevalença i les darreres novetats.

En referència a la tiroide, les dues patologies més prevalents en la nostra població de referència són l’hipotiroïdisme i l’hipertiroïdisme, però també la patologia nodular, més habitual en persones majors de 60 anys. En el primer cas el problema ve per un excés de producció de les hormones tiroïdals, mentre que en l’hipotiroïdisme es detecta una baixada d’aquesta producció.

En el cas de la patologia nodular, i concretament en referència als nòduls quístics, el SJD Hospital de Sant Boi implementa, des de finals de 2022, una nova tècnica no invasiva que elimina aquest tipus de nòduls i impedeix la seva reaparició. Les dues intervencions dutes a terme fins al dia d’avui han obtingut resultats satisfactoris.

Hipertiroïdisme i hipotiroïdisme: detecció, tractament i control

La simptomatologia de l’hipertiroïdisme és poc específica, fàcil de relacionar amb el ritme de vida que es porta habitualment, però és menys difícil de diagnosticar que l’hipotiroïdisme. Palpitacions, neguit, insomni, pèrdua de pes, augment del trànsit intestinal, dificultat per concentrar-se o sequedat de la pell són alguns dels símptomes vinculats a l’hipertiroïdisme.

L’impacte que produeix en el metabolisme és tan destacat que si no es tracta, pot augmentar el risc de patir arrítmies cardíaques i osteoporosi. “Aquesta patologia et fa sentir com si correguessis una marató contínuament”, explica el Dr. Gerard Sáenz de Navarrete, cap del servei d’Endocrinologia del SJD Hospital de Sant Boi. El tractament és, habitualment, amb iode radioactiu, dirigit exclusivament a la zona afectada. En els casos de persones més joves, amb hipertiroïdisme per un procés autoimmune, el tractament és amb pastilles, que bloquegen l’excés de producció en aquesta glàndula.

En el cas de l’hipotiroïdisme, la seva presència és molt més subtil. “És com si t’haguessin tret les piles”, explica Sáenz de Navarrete. La seva detecció es fa en fases molt primerenques, a través de les analítiques generals que demanen habitualment els metges de capçalera als centres d’Atenció Primària. És per això, que la figura d’aquests metges és clau per diagnosticar malalties tiroïdals. En el 90% dels casos, els diagnòstics es produeixen a l’Atenció Primària, i només es deriven als serveis especialitzats d’Endocrinologia dels hospitals els més greus.

Nova tècnica al SJD Hospital de Sant Boi per tractar els nòduls quístics

En quant a la patologia nodular, la seva aparició implica la presència de nòduls al tiroide. És freqüent especialment en població major de 50 anys, amb una prevalença al voltant del 20%. Tot i que la gran majoria són de caràcter benigne i no cal tractament, només control, sí que hi ha casos on cal intervenir.

És el cas dels nòduls quístics, que augmenten de mida i poden provocar molèsties. “Tot i que la prevalença és més baixa, els símptomes que donen fan necessària una intervenció que, fins fa poc, era de caràcter quirúrgic, i suposava treure una part de la tiroide, amb el risc que suposava que hi haguessin complicacions derivades de la intervenció a quiròfan”, explica el Dr. Gerard Sáenz de Navarrete.

Des de finals de 2022, el SJD Hospital de Sant Boi aplica una tècnica no invasiva que elimina els nòduls quístics i la seva reaparició. Està present en alguns hospitals catalans, però encara no és habitual que s’ofereixi. El procediment consisteix en buidar el contingut dels nòduls per, posteriorment, injectar alcohol, provocant així una reacció inflamatòria dels teixits que impedeix que aquests nòduls es tornin a omplir de líquid. Fins ara, el procediment s’ha dut a terme amb dos persones ateses a l’hospital, amb resultats satisfactoris.

Consells per fomentar una bona salut de la nostra tiroide

Una dieta rica en productes del mar i sal iodada és fonamental per a la bona salut d’aquesta glàndula i per prevenir problemes associats. En aquest sentit, l’embaràs és una fase molt important. Una bona alimentació, lligada a la ingesta afegida de iode i el control de la glàndula tiroïdal és especialment destacat, ja que el seu correcte funcionament ajuda al desenvolupament embrionari.

Al servei d’Endocrinologia del SJD Hospital de Sant Boi, aproximadament el 40% de les persones ateses tenen alguna patologia tiroïdal. L’obesitat segueix sent la malaltia amb més gruix de consultes, però els problemes relacionats amb el funcionament de la tiroide són molt destacats.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search