El tractament amb òxid nitrós i a través de microempelts, principals novetats en el Dia Mundial de la Prevenció de Lesions per Pressió
Les lesions per pressió són ferides complexes que afecten, majoritàriament, persones grans i dependents, malmeten la qualitat de vida i, en casos complexos, poden arribar a provocar la mort.
El 17 de novembre el SJD Hospital de Sant Boi del Parc Sanitari Sant Joan de Déu se suma a la difusió d’aquest dia per conscienciar la ciutadania sobre la importància de la prevenció i donar a conèixer nous tractaments.
Les lesions per pressió (LPP) es produeixen en zones del cos on l’os pressiona la pell contra una superfície exterior. Són un problema greu per a persones enllitades o amb malalties cròniques i, també, un gran repte per als professionals, majoritàriament per als equips d’infermeria, ja que en la majoria dels casos són ferides de difícil curació. Segons dades del Grup Nacional per a l’Estudi i Assessorament en Lesions per Pressió i Ferides Cròniques (GNEAUPP), aquestes lesions multipliquen el risc de mortalitat per quatre, i inclús per sis, si apareix una complicació freqüent com és la infecció.
Es tracta d’un problema de salut que afecta sobretot a persones grans i dependents (84%), però també a grups d’edat més joves, amb més freqüència en nounats ingressats i persones amb lesions medul·lars. Els principals signes d’alarma d’una possible úlcera són: teixit de la pell ferm i endurit, vermellor, temperatura, sensibilitat extrema a la zona i inflor.
En els darrers 10 anys s’ha avançat en el coneixement dels mecanismes causants d’aquest tipus d’úlceres (la pressió, el cisallament, la fricció i la humitat) i s’han determinat quins són els factors influents (com la immobilitat, malnutrició, alteració de la consciència, incontinència i edat avançada). “Aquestes ferides malmeten molt la qualitat de vida i poden causar complicacions severes, com una incapacitat, infeccions recurrents i, fins i tot, la mort”, detalla Pere Coca, infermer de la Unitat de Ferides Complexes del Parc Sanitari Sant Joan de Déu. A més, “exsuden molt i acostumen a desprendre una olor forta, cosa que limita la socialització, provoca aïllament i falta d’autoestima”, apunta Cristina Jiménez, infermera de la mateixa unitat i especialista en lesions relacionades amb la dependència.
El lideratge del SJD Hospital de Sant Boi envers les opcions terapèutiques de les lesions per pressió
La Unitat de Ferides Complexes del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, actualment pendent de concloure l’acreditació de la unitat per part del GNEAUPP, està formada per un equip multidisciplinari en què el rol d’infermeria lidera l’abordatge d’aquesta patologia. Durant el 2022, en aquest hospital s’han implementat dos protocols nous i pioners en la cura de les ferides complexes: d’una banda, l’ús d’òxid nitrós inhalat com a analgèsic i, d’altra, el tractament a través de microempelts d’espessor parcial. A través d’aquesta última tècnica s’aconsegueix cobrir total o parcialment la lesió, potenciant així la cicatrització, i reduint el dolor, ja que es tracta d’un tractament analgèsic en el cas de lesions cròniques.
Durant el 2022 el SJD Hospital de Sant Boi ha incorporat una infermera més, fet que permetrà ampliar les hores de visita a les persones amb aquest tipus de ferides.
Recerca per avançar en la millora de les lesions per pressió
Respecte a l’activitat científica dels components de la Unitat de Ferides Complexes del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, destaca la revisió sistemàtica sobre nutrició i ferides cròniques, concretament a través de la suplementació de la dieta amb arginina, micronutrient essencial en la cicatrització.
A més, també s’ha dut a terme una revisió sobre la utilització de sevoflurà com a analgèsic tòpic en ferides i s’ha impulsat un assaig clínic per determinar la seva seguretat i eficàcia. Aquest assaig, actualment en fase de revisió, es durà a terme en aquesta Unitat i a la de l’Hospital de la Santa Creu de Vic.
Per últim, la Unitat de Ferides Complexes també està participant en un estudi observacional sobre l’eficàcia d’un tractament nou, recentment aprovat a Espanya, els resultats del qual es presentaran en el marc del pròxim congrés del GNEAUPP.