Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi: detectar els senyals d’alerta, salva vides

 a Colabora - ActualitatColabora, Dia Mundial, Salut mental

El Parc Sanitari Sant Joan de Déu se suma a la commemoració amb l’objectiu de posar el focus en la importància de conèixer els senyals de risc de conducta suïcida per a prevenir.

Escoltar de forma activa i amb empatia, no jutjar, obrir-nos al diàleg, encoratjar la persona que demani ajuda professional, i acompanyar-la en tot el procés són alguns dels consells per actuar.

Cal potenciar estratègies de protecció i prevenció perquè el suïcidi és evitable.

El 10 de setembre es commemora el Dia Mundial per a la Prevenció de la mort per Suïcidi amb l’objectiu de visibilitzar aquest problema de salut pública global i social, i sensibilitzar la població sobre la importància d’actuar.

El suïcidi és la principal causa de mort no natural a Espanya, superant les morts provocades per accidents de trànsit i per homicidis, i és la primera causa de mort en persones d’entre 15 i 29 anys. Segons l’informe que elabora anualment l’Observatorio del Suicidio en España, de la Fundación Española para la Prevención del Suicidio, sobre la base de les dades publicades per l’INE, el 2021 van morir per suïcidi més de 4.000 persones a Espanya, i s’han duplicat les morts per aquesta causa en menors de 15 anys.

“Crear esperança a través de l’acció”, lema de l’OMS per al 2023

L’Organització Mundial de la Salut (OMS), juntament amb l’associació internacional per a la prevenció del suïcidi (IASP per les seves sigles en anglès), ha escollit per a aquest any el lema “Crear esperança a través de l’acció: tu pots ser la llum”.

Al Parc Sanitari ens sumem a aquest objectiu i apostem per promoure estratègies de protecció i prevenció, doncs el suïcidi és evitable. Per això és important posar el focus en la importància del paper de la població general i el personal sanitari per detectar senyals d’alerta que ens impulsin a intervenir i salvar vides.

Com puc detectar si una persona té risc de suïcidi?

A vegades hi ha senyals d’alerta que ens permeten una detecció precoç i és important conèixer-los per a poder estar amatents i minimitzar els riscos. Cal tenir present, però, que a vegades aquests senyals són imperceptibles i passen desapercebuts a les persones properes. Per això és important actuar amb rapidesa quan sí ho són.

Algunes senyals de risc es poden ocultar darrere d’expressions verbals com “No serveixo per a res”, “Estaríeu millor sense mi”, “El que em passa no té solució”… Accions com una gran acumulació de fàrmacs o sospitar d’autolesions. Des del punt de vista físic, podem percebre un descuit de la imatge, l’aparença, la vestimenta o la higiene personal. També podem observar queixes físiques persistents com dolor o malestar crònic.

A més, hi pot haver altres signes com la manifestació explícita d’idees autolítiques, comportament suïcida o de risc (talls superficials, erosions…), o canvis recents com retraïment, cessament de comunicació amb el personal sanitari de referència, empitjorament de l’estat mental o emocional, reducció dels àpats, negativa o incompliment terapèutic.

Com he d’actuar davant d’aquests senyals?

Davant una situació en què detectem senyals d’alerta, podem contribuir a ajudar la persona mostrant-nos disposats a escoltar de forma activa, dirigir-nos-hi amb empatia (“entenc pel que pots estar passant…”), evitant qualsevol judici, obrint-nos al diàleg, sense mentir ni treure importància a la situació i encoratjant la persona a demanar ajuda professional, o oferint-nos a ajudar-la a fer-ho. És important tenir a mà els telèfons d’atenció per a la prevenció del suïcidi, tant per a la persona afectada com per al seu entorn: 061 Salut Respon i 024.

  •  061 Salut Respon és un servei d’atenció telefònica a persones amb conducta o ideació suïcida, però també als familiars o persones properes, que funciona les 24 hores del dia els 365 dies de l’any i permet l’activació del Codi Risc Suïcidi. Es tracta d’un equip format per especialistes en salut mental –Infermeria, Psicologia i Psiquiatria– en què els professionals de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu també hi participen, juntament amb altres deu centres hospitalaris experts en l’atenció a la salut mental.
  • El 024 és la línia telefònica d’atenció a la conducta suïcida del Ministerio de Sanidad.

    Si el risc és imminent, cal trucar al 112.

 

Actuació de professionals sanitaris

Quan ens trobem en un entorn sanitari, els professionals també poden detectar senyals de risc. Tots els professionals del Parc Sanitari Sant Joan de Déu poden detectar els senyals de risc i, gràcies al circuit multidisciplinari que s’ha generat amb anys d’experiència i la introducció de nous models d’atenció i poden ajudar i acompanyar millor les persones que tenen risc de presentar conducta suïcida.

En aquest enllaç es pot consultar la infografia “Conèixer els senyals d’alerta, salva vides”, creada pel Comitè de Conducta Suïcida del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, dirigida a professionals.

Factors de protecció personals i socials

A escala social, també és important conèixer els factors de protecció personals i socials (habilitats personals, hàbits i estratègies socials i sanitàries que fan menys probable que una persona tingui pensaments suïcides). Aquests factors fomenten les competències de la població per a la pròpia cura i protegeixen uns estils de vida i uns entorns saludables, tal com indica la plataforma SOM Salut Mental 360 de Sant Joan de Déu en aquesta infografia.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search