Dia Mundial per a la Prevenció dels Ofegaments: prudència en el bany davant l’augment de casos d’ofegaments mortals aquest estiu

 a Dia Mundial, Hospital de Sant Boi

L’Agència de Salut Pública aconsella extremar les precaucions arran dels 17 ofegaments a platges i piscines durant els mesos de juny i juliol.

Cada any es produeixen 65 ofegaments mortals, majoritàriament en homes majors de 75 anys i amb més freqüència a platges i aigües naturals.

Des del Parc Sanitari Sant Joan de Déu ens sumem a la commemoració d’aquest dia posant especial atenció aquest any en el col·lectiu de gent gran.

Cada 25 de juliol es commemora el Dia Mundial per a la Prevenció dels Ofegaments, una data marcada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per conscienciar sobre la importància de ser prudent durant els banys en piscines i platges, especialment en el cas d’infants i gent gran. Sota el lema ‘Tothom pot ofegar-se, a ningú hauria de passar-li’ es recorda que tothom hi està exposat.

Enguany, el Departament de Salut, a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, fa una crida a extremar la precaució i la vigilància en el bany arran de l’increment d’ofegaments produïts a platges i piscines catalanes aquest estiu. De de començament d’any hi ha hagut 28 ofegaments mortals, 17 dels quals s’han produït durant els mesos de juny i juliol, segons dades de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses (IMLCFC).

Des del Parc Sanitari Sant Joan de Déu ens sumem a aquesta crida posant aquest any especial atenció en un dels dos col·lectius de risc en el cas dels ofegaments en platges: la gent gran.

Homes majors de 75 anys, perfil de risc a l’aigua

El número d’ofegaments mortals entre els homes gairebé quintuplica el que s’enregistra entre les dones, segons les defuncions per ofegament registrades entre 2019 i 222 per l’IMLCFC. El 28,5% dels casos tenien 75 anys o més, una xifra que denota la importància de posar també el focus en aquest col·lectiu, a més dels infants, i compartir recomanacions per intentar revertir la situació actual.

Els ofegaments en aquesta edat són més freqüents en platges i aigües naturals. Per aquest motiu, cal fer èmfasi en la importància de seguir sempre les indicacions dels socorristes, recordar el codi de colors de les banderes i no banyar-se en el cas de trobar-se malament o estar cansats.

Recomanacions per a un bany segur a qualsevol edat

Per gaudir d’un bany saludable i prevenir els ofegaments, l’Agència de Salut Pública de Catalunya recomana que tothom segueixi les següents recomanacions:

  • Nedeu sempre en companyia d’altres persones.
  • Sempre que sigui possible banyeu-vos en llocs amb presència de socorristes.
  • No us banyeu si hi ha bandera vermella i respecteu sempre els advertiments dels socorristes.
  • Eviteu consumir begudes alcohòliques abans de ficar-vos a l’aigua o mentre hi sou (navegant o practicant esports aquàtics).
  • No entreu de cop a l’aigua la primera vegada que us banyeu si és després de menjar, d’haver pres molta estona el sol o d’haver fet un exercici físic intens.
  • Sortiu immediatament de l’aigua en cas d’indisposició.
  • Si patiu qualsevol malaltia per la qual feu un seguiment mèdic, consulteu els professionals sanitaris sobre la idoneïtat de la pràctica del bany, la natació i altres activitats aquàtiques.

Des de l’1 de juny fins el 23 de juliol, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha atès 119 persones per ofegaments produïts a platges, piscines, rius i embassaments arreu de Catalunya. En el 84% dels casos, el SEM ha estat capaç de revertir l’ofegament i salvar la vida de la persona afectada.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search