Dos projectes del Parc Sanitari Sant Joan de Déu guanyen una convocatòria del Servei Català de la Salut per impulsar la innovació en salut

 a Institució, Projectes

​L’App primers episodis psicòtics i Parc Lliure són els dos projectes del Parc Sanitari Sant Joan de Déu que han guanyat la convocatòria Compra pública d’innovació en salut, una línia d’ajuts per a projectes de les organitzacions que formen part del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT). Es tracta d’una fita que referma el compromís del Parc Sanitari amb la innovació i la qualitat assistencial.

Una app per detectar i abordar la psicosi incipient

Els trastorns psicòtics solen aparèixer durant l’adolescència o en els primers anys de l’edat adulta –entre els 14 i els 25 anys-, i tenen un fort impacte en les diferents esferes de la vida, tant per a la persona que els experimenta com per als seus familiars. A més, la psicosi és la causa de discapacitat crònica que més s’allarga en el temps i, per tant, la que implica viure més anys en una situació de discapacitat.

La idea de crear una plataforma digital per abordar aquest problema de salut mental va néixer al Comitè de seguiment de la qualitat assistencial de primers episodis psicòtics del Parc Sanitari Sant Joan de Déu. Després de dur a terme diverses estratègies de millora dels processos tant per detectar nous casos de psicosi, com per reduir el període no tractat i el període lliure de recaigudes; no s’obtenien resultats significatius. Per aquest motiu, el comitè va posar el focus en la importància de fer servir un llenguatge innovador i adient per a aquest segment de població, que habitualment té dificultats per adherir-se als serveis tradicionals.

Està demostrat que les TIC i el game-design -dissenys inspirats en videojocs- atrauen l’interès dels adolescents i joves. En aquesta línia, va néixer el projecte de desenvolupar una app per abordar els primers episodis psicòtics, i així oferir, mitjançant un model d’atenció més intel·ligent, sostenible i integrador, assistència a aquells joves que tenen o estan en risc d’experimentar un trastorn psicòtic. L’app conté informació sobre aquest problema de salut mental, i alhora facilita la comunicació entre el professional i la persona usuària de la plataforma.

El doctor Joan Alvarós, adjunt a la Direcció de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, explica que “si a través d’aquesta eina podem avançar en la detecció precoç dels símptomes i inclús detectar les persones amb un estat mental d’alt risc per avaluar-les abans, donar-los informació i ajudar-les, seríem capaços de reduir la severitat o prevalença de la psicosi en el futur i, per tant, contribuir a la millora de la vida d’aquestes persones”.

Parc Lliure: un model humanitzador sense subjeccions

L’ús de subjeccions químiques i mecàniques és una pràctica freqüent i molt present als centres sociosanitaris d’Espanya. Així mateix, i segons els estudis disponibles en la matèria, s’evidencia que tant a Catalunya com a l’Estat espanyol els índexs de subjeccions són força més elevats que en altres països d’Europa.

Aquest tipus d’intervenció sol respondre a un estil d’atenció a les persones amb necessitats sanitàries i socials de caire proteccionista, amb què es dona més importància a la seguretat que no pas al dret de la persona.

Totes les persones ateses als serveis sociosanitaris i per professionals assistencials mereixen un tracte digne. Aquesta dignitat en el tracte xoca amb pràctiques com les contencions físiques o químiques, que limiten l’autonomia i la llibertat de les persones.

Parc Lliure, el segon projecte del Parc Sanitari que ha guanyat la convocatòria Compra pública d’innovació, pretén aconseguir que aquesta pràctica de contenció tendeixi a zero en tots els serveis assistencials de l’organització. Es tracta d’un model de cura que advoca per la qualitat de vida del pacient: “Fa més d’una dècada que el Parc Sanitari treballa per reduir l’ús de les contencions, amb l’objectiu de generar un model de cura diferent, en què la persona sigui l’epicentre del tractament i la seva dignitat estigui per davant de la resta de factors que engloben un procés terapèutic”, afirma el doctor Antoni Serrano, adjunt a la Direcció de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

Per implementar aquest model de cura es desenvoluparà un canvi substancial en els processos d’atenció, a banda d’incorporar nous elements tècnics i d’estructura. A més, Parc Lliure inclou una plataforma digital que permet monitorar els pacients, gestionar la informació a través d’un mòdul informàtic compatible amb les històries clíniques informatitzades i adequar l’entorn (llits adaptats que baixen fins arran de terra, cadires i butaques baixes amb braços, sistemes d’alarma i de moviment a l’habitatge amb un sistema d’avisos a determinats professionals…).

Un programa per millorar la qualitat i l’eficiència del sistema sanitari català

El Servei Català de la Salut finança per primera vegada 18 projectes d’innovació a través del nou Programa de Compra Pública d’Innovació en Salut per entitats de la xarxa del sistema sanitari públic de Catalunya (SISCAT), i orientats a la millora de la qualitat i l’eficiència de l’atenció sanitària. Es tracta d’un programa que es vertebra en dos àmbits: 15 milions finançats pel mateix sistema de Salut i 15 més provinents del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), que la UE destina per a la contractació pública de productes i serveis innovadors.

L’agost de 2017 es va obrir la convocatòria d’ajuts d’aquest nou programa impulsat pel Servei Català de la Salut. S’hi van presentar un total de 33 projectes, dels quals es van seleccionar 18 d’organitzacions que formen part de la xarxa pública de salut catalana.

Per a més informació sobre el programa Compra pública d’innovació, feu clic en aquest enllaç.

Darreres notícies
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search