El 61% de les persones amb primers episodis psicòtics han experimentat trauma infantil

 a Projectes, Salut mental

Ho determina una recerca realitzada per Regina Vila, psicòloga i investigadora, i liderada per Judith Usall, psiquiatra i també investigadora, totes dues del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

El trauma infantil, causat per factors com l’abús emocional, físic i sexual, o la negligència física i emocional, pot provocar trastorns mentals severs, entre els quals hi ha els primers episodis psicòtics.

Sota aquesta premissa, s’ha impulsat la recerca “Prevalence and types of childhood trauma in first episode psychosis patients. Relation with clinical onset variables”, publicada al Journal of Psychiatric Research, realitzada per Regina Vila, psicòloga, i liderada per la Dra. Judith Usall, psiquiatra i co-coordinadora del grup MERITT del Parc Sanitari Sant Joan de Déu; totes dues investigadores de PROFEP, un estudi longitudinal centrat en la descripció de factors i variables que poden influir en l’aparició i l’evolució d’un primer episodi psicòtic.

Un factor de risc molt freqüent

Per dur a terme aquest estudi, es va comptar amb una mostra d’un grup de control de 94 persones i un altre de 100 persones diagnosticades amb un primer episodi psicòtic, aquestes últimes ateses al Parc Sanitari Sant Joan de Déu i a l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona.

El treball mostra que el 61% de les persones que tenen un primer episodi psicòtic han experimentat trauma infantil. En aquesta línia, es tracta d’un factor de risc que influeix molt en el desenvolupament de l’anomenada simptomatologia positiva, com són els deliris o les al·lucinacions.

Per un altre costat, en el grup control es va veure que un 17% dels i les participants havien viscut també trauma infantil, cosa que apunta que aquest és un problema força present a la societat.

D’altra banda, s’ha vist que el tipus de trauma més comú en edats primerenques és l’abús emocional, i que el fet de tenir antecedents de primer grau amb problemes de salut mental es relaciona amb haver patit trauma infantil.

Regina Vila afirma que “gràcies a aquest treball hi ha més consciència de les implicacions que té el trauma infantil en el desenvolupament d’un trastorn mental” i afegeix que “és una forma molt clara de detecció del problema“. La psicòloga assenyala, també, que aquesta recerca “obre portes a determinar quines són les millors intervencions terapèutiques en aquest camp”.

En definitiva, aquest estudi ens acosta a una realitat que cal tenir molt present a l’hora de realitzar diagnòstics i d’implementar processos terapèutics en salut mental, i, en concret, en primers episodis psicòtics.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search