El 70% de les caigudes dels infants menors d’un any es produeixen en presència de familiars i cuidadors

 a Institució
  • El Dr. Fernando Panzino i el Dr. Luis Frontado, cap i adjunt del Servei de Pediatria del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, visiten Ràdio Sant Boi per parlar del seu estudi sobre les caigudes en menors d’un any

 

A Espanya, les caigudes constitueixen la principal causa de lesió no intencionada en els menors de 14 anys, molt més freqüents que les intoxicacions o les cremades. A més, són la tercera causa de mortalitat a la Unió Europea i representen gairebé un milió de visites anuals al Servei d’Urgències.

En aquest context, el Dr. Fernando Panzino i el Dr. Luis Frontado, cap i adjunt del Servei de Pediatria del Parc Sanitari, han visitat Ràdio Sant Boi per parlar del reconeixement que ha rebut l’estudi “Epidemiologia i factors de risc de les lesions per caigudes en nens menors d’un any premiat per l’Associació Espanyola de Pediatria. Aquest guardó recau en el Grup de Treball de Lesions No Intencionals de la Societat Espanyola d’Urgències de Pediatria (SEUP) liderat pel Dr. Fernando Panzino, i en el qual també participa, el Dr. Luis Frontado. 

Es tracta d’un estudi pioner al voltant de les caigudes dels infants menors d’un any, ja que fins ara, no se n’havia fet cap, tot i ser, un col·lectiu susceptible a tenir-ne. Com ha destacat el Dr. Panzino, existeix una sensació de falsa seguretat percebuda pels pares, per la falta de mobilitat d’aquesta franja d’edat, però tot i això, el perill sempre està present. Aquesta relaxació de la supervisió o vigilància s’evidencia en l’estudi perquè “gairebé el 68% dels infants que van caure estaven acompanyats per familiars o persones cuidadores”.

D’altra banda, el Dr. Frontado ha explicat que la iniciativa sorgeix per la falta de dades epidemiològiques d’aquest grup poblacional i la necessitat d‘elaborar noves estratègies de prevenció d’aquest tipus de lesions. Especialment, a l’hora de fer ús del mòbil com a “xumet digital”, un dels principals distractors que poden influir en la desatenció dels infants; o bé, de dispositius infantils com cotxets, trones, bressols i canviadors. En aquest sentit, el Dr. Panzino assenyala que el 70% de les caigudes de menors són al domicili i en dies laborables.

 

Un estudi pioner sobre les caigudes en menors d’un any

Durant el període de recerca es van atendre un total de 289.887 urgències als hospitals participants del territori espanyol, entre 2014 i 2015, i que pertanyen al Grup de Treball de Lesions No Intencionades de la SEUP. Per dur a terme l’estudi clínic es va incloure als 1.022 pacients menors d’un any que acudien per caigudes.  Sobre això, Panzino apunta que el principal factor de risc de lesió greu que es va evidenciar en l’estudi va ser l’altura, entre 50 i 100 cm, en menors de 3 mesos perquè freqüentment aquestes caigudes són produïdes en la via pública, des dels braços dels cuidadors o des de les escales.

Ambdós doctors del Servei de Pediatria mostren la satisfacció pel guardó atorgat a l’article “Epidemiologia i factors de risc de les lesions per caigudes en nens menors d’un any”, que reconeix la seva contribució a l’índex d’impacte de la revista “Anales de Pediatria” en aquests dos últims anys; i permet donar més visibilitat I notorietat a les recerques i projectes que du a terme al Grup de Treball de Lesions No Intencionals de la Societat Espanyola d’Urgències de Pediatria (SEUP).

El Dr. Frontado ha posat punt i final a l’entrevista recordant que cal prestar atenció a la seguretat de l’entorn dels menors, sobretot, a mesura que van adquirint major mobilitat i interès per explorar-lo, i seguir sempre els consells d’ús dels dispositius infantils.

 

Podeu escoltar l’entrevista fent clic aquí

 

 

 

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search