El cantant Luis Cepeda dona suport al nou projecte de la unitat TCA de Numància

 a Institució
  • Volverse és un projecte del Parc Sanitari Sant Joan de Déu que pretén recollir les experiències positives i optimistes dels pacients que reben l’alta a la unitat de Trastorns de la Conducta Alimentària (TCA)

  • El cantant sorgit d’Operación Triunfo, Luis Cepeda, ha estat el primer a escriure unes paraules esperançadores dirigides a les persones ateses a la unitat

 

Volverse és un projecte que neix a la unitat del Trastorn de la Conducta Alimentària (TCA) de Numància. Mitjançant la intervenció del personal d’infermeria, quan una persona rep l’alta, té l’opció de deixar un missatge positiu i esperançador als companys hospitalitzats i al conjunt de professionals, sobre la seva estada a la unitat.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és donar suport a les persones ingressades, trencar tabús i, alhora, sensibilitzar sobre aquesta malaltia, posant en valor els testimonis en primera persona, amb la finalitat conscienciar a la ciutadania sobre la discriminació que existeix  cap a aquest tipus de trastorns.

 

El projecte Volverse: un exercici d’introspecció

La iniciativa, anomenada Volverse, juga amb la conjunció de dues paraules: “vol” (del verb “voler”) que apel.la a allò que desitgem, i “verse” (“veure’s” en castellà) que fa referència a un mateix, a l’acte de voler observar-se per dins per conèixer-se millor, encara que per fer-ho hàgim hagut de fer un pas enrere

Alhora, quan arriba el moment de l’alta és inevitable el comiat amb els companys i professionals. Aquell és l’instant en què la persona “dóna la volta” literalment, ja que marxa de la Unitat, però al mateix temps, metafòricament, ja que aquella persona torna a mirar endavant,  afrontant un canvi de rumb i una nova oportunitat en la seva vida.

 

La simbologia del projecte

El projecte Volverse fusiona dues idees: d’una banda, l’arbre de la vida i, d’altra, la intervenció Tidal o Marea, un model de recuperació en salut mental impulsat per Phil Barker, reconegut infermer especialitzat en salut mental, psicoterapeuta, filòsof i catedràtic per les universitats de Newcastle i Dundee.

Quan un arbre es cuida amb amor, paciència i dedicació pot arribar a viure molts anys i en unes bones condicions. Un arbre del qual sorgirà un vaixell gran i resistent per a poder navegar en l’oceà de la vida. Si l’arbre es descuida, es convertirà en un vaixell que no es podrà mantenir a flotació.

A la unitat de Trastorns de la Conducta Alimentària TCA de Numància, els professionals i pacients ajuden a fer créixer aquest arbre perquè arribi a convertir-se en un vaixell gran i robust i pugui navegar per l’oceà de la vida.

 

La visita del cantant Luis Cepeda a la unitat de TCA de Numància

El cantant, que es va donar a conèixer a Operación Triunfo, va visitar la unitat de TCA de Numància el passat 21 de gener i ha estat l’encarregat d’escriure el primer missatge del projecte Volverse. Unes paraules properes i emotives:

“Las personas no somos perfectas y por eso somos únicas. La gente nos quiere y nos aprecia por esas imperfecciones. Me llevo la esperanza de que esto se pueda llegar a entender”.
 

En aquest sentit,  la música i les lletres de Cepeda s’han convertit en una motivació fonamental per la Marta, pacient en tractament a la unitat  des del passat mes de novembre. Gràcies a les seves cançons i al suport terapèutic i humà de la Verònica, infermera del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, ha pogut reconduir moments de frustració, tristesa i desesperança.

La Verònica va aconseguir contactar amb el cantant per a explicar-li que la seva música estava sent una peça clau en el procés de recuperació de la jove pacient. Cepeda no va dubtar ni un instant a respondre a la crida de la professional del Parc Sanitari Sant Joan de Déu i conèixer la Marta i la resta de companyes, interessant-se pel projecte i pel funcionament de la unitat.

Les paraules del cantant són les primeres que ja formen part de les branques d’aquest arbre que amb el temps s’anirà omplint de missatges positius, que ajudin a les persones ateses a seguir amb el seu procés de cura.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search