Les trucades per violència contra les dones es dupliquen durant el confinament a Catalunya

 a Dia Mundial
  • Segons la Dra. Judith Usall, la COVID-19 ha incrementat també els casos de trastorns mentals com l’ansietat o la depressió

 

Arran del 25 de novembre, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència vers les dones, la Dra. Judith Usall, psiquiatra del Centre de Salut Mental d’Adults (CSMA) de Cornellà del Parc Sanitari Sant Joan de Déu i experta en salut mental i gènere; visita Ràdio Sant Boi.

Segons l’Organització Mundial de la Salut, 1 de cada 3 dones al món experimenten al llarg de la vida algun episodi d’abús físic o sexual. En aquest sentit, la Dra. Usall destaca que les dones entre 15 i 44 anys tenen més risc de patir violència masclista en comparació, per exemple, a un diagnòstic de càncer o un accident de trànsit, i considera greu que no es faci prou per resoldre aquesta problemàtica. A més, assenyala la necessitat d’implementar canvis socials des de tots els àmbits, inclús els mitjans de comunicació per aconseguir que la discriminació vers les dones desaparegui, i fomentant, especialment, l’educació dels infants en valors igualitaris. Així, una societat més igualitària suposarà també un canvi en els rols de gènere existents, fet que permetrà situar les tasques de cura al centre de la vida, tant per a homes com per a dones.

 

La COVID-19 ha provocat un empitjorament de la violència contra les dones

En el marc del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència vers les dones, la doctora Judith Usall va ser entrevistada a Ràdio Sant Boi on va destacar el contrast entre el descens de denúncies als Mossos i l’augment de trucades a la línia d’atenció contra la violència masclista: a Catalunya i durant el confinament, l’augment de trucades va ser d’un 52,8% més que el mateix període de l’any 2019. Aquestes dades, segons Usall, apunten que la violència masclista es va incrementar durant el confinament a conseqüència de la situació d’aïllament de les dones i del control per part dels agressors. En contrapartida, la severitat de les situacions de violència i les denúncies van augmentar amb la desescalada.

D’altra banda, la Dra. Judith Usall ha recordat que la COVID-19 també ha augmentat els casos de trastorns de salut mental com l’ansietat o depressió, però que encara ha impactat més en les dones que han patit violència masclista. Alhora, ha posat especial èmfasi en l’experiència de tensió i angoixa permanent i en les conseqüències emocionals posteriors que van viure moltes dones en relació amb situacions de violència domèstica quan també hi conviuen fills.

Finalment, davant d’una situació de violència, la doctora Usall recomana mantenir-se en contacte amb professionals i la xarxa de suport, a més, de l’ús dels recursos que hi ha a l’abast en els Centres d’Informació i Recursos per a les Dones (CIRD); i fa una crida a les dones per seguir alçant la veu i ser conscients que, sense aquesta reivindicació diària serà impossible acabar amb aquesta xacra social.

Si voleu saber-ne més i escoltar tota l’entrevista, aneu a: https://bit.ly/37tikdB 

 

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search