El Congrés d’Infermeria en Salut Mental reconeix dos projectes de recerca del Parc Sanitari Sant Joan de Déu

 a Salut mental

Dues investigacions sobre dones migrants i salut mental, i sobre l’anàlisi de la qualitat de cures en aquest àmbit s’enduen els guardons a millors comunicacions orals.

El 7 de maig passat, l’Associació Espanyola d’Infermeria en Salut Mental (AEESME) va celebrar el seu congrés anual, una cita que va posar en relleu la tasca d’infermeria en aquest camp durant la pandèmia de la covid-19.

En aquesta 38a edició, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu s’ha alçat amb dos guardons a les millors comunicacions orals, d’entre un total de 200 propostes, i en concret, el primer premi d’aquesta categoria ha estat per al treball “Adaptació a l’espanyol i validació de l’escala Quality of Psychiatric Care OutPatientStaff (QPC-OPS)”, a càrrec dels professionals del Parc Sanitari Manuel Tomás, Maria Teresa Lluch, Montserrat Puig, Sara Sánchez i Juan Roldán.

Aquest estudi demostra que l’eina QPC-OPS és vàlida i fiable per mesurar la qualitat de les cures psiquiàtriques en l’àmbit comunitari, des de la perspectiva dels professionals. A més, destaca que la infermeria juga un paper fonamental en l’avaluació d’aquesta qualitat, ja que és la principal responsable de garantir en l’atenció elements clau, com una bona relació terapèutica, que en usuaris de l’àmbit comunitari és especialment rellevant perquè la vinculació als dispositius sanitaris és majoritàriament voluntària.

D’altra banda, atesa la manca d’instruments vàlids i fiables per mesurar les cures proporcionades als usuaris, aquesta escala és una opció òptima, sobretot en temps de pandèmia.

Gairebé un 11% de les dones migrants tenen depressió

El segon treball premiat en el congrés ha estat  “Associació entre factors de risc relacionats amb el procés migratori i la depressió en dones migrants de la ciutat de Barcelona”, elaborat per Helena Sainz, María Pascua, Esther Bergadà, Laura Jara i Paula Cristóbal.

A través d’una mostra de 978 dones migrants que viuen a la capital catalana, aquesta recerca conclou que un 11,76% tenen depressió (115). A més, després d’analitzar les dades obtingudes, s’hi descriu que factors com la manca del permís de residència, una economia fràgil, o els esdeveniments estressants o traumàtics durant el darrer any, són factors desencadenants de la patologia en aquestes dones.

D’altra banda, aquest estudi advoca per una visió holística de les cures i és una eina per millorar l’atenció en salut mental de les persones migrants.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search