El descans nocturn al Nadal: com ho fem per dormir bé en aquestes dates?

 a SJD Hospital de Sant Boi

La il·lusió, els nervis, els excessos i el soroll poden afectar la qualitat i quantitat del son nocturn.

L’abandonament de rutines, els canvis en l’hora d’anar a dormir i el nerviosisme per la rebuda de regals poden influir també en els més petits de la casa.

Les dates nadalenques són un moment d’il·lusió, alegria, desconnexió i connexió amb la família i amics, dedicant-los temps de qualitat, però també són dies d’excessos, nervis, presses, de trencar rutines i anar a dormir tard.

I tots aquests canvis sobtats, en un període tan curt de temps, acaben passant factura, tan físicament com psicològicament, i repercuteixen en aspectes importants com la qualitat de la son i la seva conciliació.

Des del SJD Hospital de Sant Boi del Parc Sanitari Sant Joan de Déu compartim situacions que posen en risc la conciliació de la son, així com consells per aconseguir dormir bé aquest Nadal:

5 situacions que no ens deixen dormir bé per Nadal

  • Els excessos, en el menjar i en el beure, principalment amb begudes alcohòliques: un menjar abundant, ric en greixos i calories, pot perjudicar la digestió i alterar el descans nocturn. És important restringir la ingesta d’aquest tipus d’aliments i limitar-los només als àpats clau (sopar i dinar de Nadal, Sant Esteve, Cap d’Any, Any Nou i Reis), i compensar la resta amb opcions més saludables i lleugeres, com les fruites i les verdures. El mateix succeeix amb l’alcohol, que en excés perjudica el descans, tant en qualitat com en quantitat d’hores, o el cafè, te o la xocolata.
  • L’estrès d’organitzar festes de Nadal que congreguen tota la família: l’obligació de les celebracions, d’elaborar menjar exquisits, de fer regals, de compartir moments amb persones amb mala relació, etc. pot generar un nerviosisme que dificulti el descans. A més, amb l’aparició de l’estrès també tornen mals hàbits, com fumar, que també influeix negativament en la qualitat del descans. De fet, el Nadal és una de les èpoques més propícies per tornar a recaure en l’hàbit del tabac.
  • La preocupació per trobar els regals idonis i poder arribar a final de mes: el neguit per no encertar amb els regals, anar-hi a última hora o no arribar a temps pot generar una preocupació que dificulti agafar la son a les nits. També el fet de l’increment de la despesa econòmica, sobretot amb la pujada del cost de la vida i la dificultat de moltes famílies per acabar el mes en positiu.
  • El nerviosisme per mantenir l’essència i la il·lusió del Nadal, sobretot de cara als més petits de la casa: l’esforç per mantenir la màgia del Nadal pot dur a moltes situacions de nervis i dificultar que, a l’hora de posar-se al llit, la son arribi.
  • L’abandonament d’hàbits saludables, que es més fàcil mantenir quan hi ha establerta una rutina: durant les dates nadalenques, l’obligació de dur a terme dinars diaris que s’allarguen fins ben entrada la tarda dificulta mantenir uns hàbits i una rutina saludable. Aquest problema és especialment evident en nens. L’abandonament de rutines, els canvis en l’hora d’anar a dormir i el nerviosisme per la rebuda de regals poden afectar de manera molt acusada als més petits de la casa.

Consells per aconseguir descansar durant les festes

No dormir bé perjudica la salut. Segons els experts, hi ha persones que poden patir danys físics i psicològics si no dormen les hores suficients. La privació de la son s’associa a un major risc d’obesitat, hipertensió, accidents cerebrovasculars, diabetis o trastorns mentals com la depressió i l’ansietat, entre d’altres. El secret per dormir correctament resideix en adoptar i mantenir uns bons hàbits de son, que es poden resumir en:

1. Mantenir un horari regular, tant a l’hora de ficar-se al llit com a l’aixecar-se, i evitar alterar el cicle somni-vigília.

2. Mantenir bons hàbits d’alimentació i una dieta equilibrada, amb especial atenció a la ingesta de fruites i verdures.

3. Practicar exercici físic durant el dia, i evitar fer-ne a la nit, ja que l’activació de l’organisme no contribueix a agafar la son.

4. Practicar tècniques de relaxació, ioga o meditació abans d’anar a dormir.

5. Establir una rutina diària per preparar el moment d’anar al llit.

6. Proporcionar-se un ambient adequat, amb bona ventilació, temperatura agradable, foscor, silenci i pijama còmode.

7. Tenir pau mental i no anar al llit amb preocupacions.

Gaudir del Nadal en la seva màxima esplendor pot suposar renunciar algun dia als bons hàbits i les bones rutines. Mentre aquesta situació no provoqui un malestar molt evident i generi situacions d’insomni pronunciat en el temps no cal obsessionar-se. Només és Nadal un cop l’any, i els moments compartits en família i la il·lusió dels petits bé valen una nit en vetlla.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search