El Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat fa visible la realitat d’aquest col·lectiu
Aquest any, la jornada fa èmfasi en com la covid-19 ha evidenciat el desconeixement de les necessitats de les persones amb discapacitat intel·lectual.
El Parc Sanitari Sant Joan de Déu se suma a la crida d’organitzacions d’aquest àmbit per a una societat més inclusiva i justa.
Les persones que conviuen amb la discapacitat intel·lectual han de tenir els mateixos drets que la resta de la població: és la principal premissa que es va aprovar a la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat que el 2006 va organitzar l’Organització de les Nacions Unides. Massa sovint, però, les entitats que treballen en aquest camp a escala estatal denuncien que en molts casos encara es menystenen i vulneren els seus drets.
Greuges econòmics i manca d’oportunitats
“No som invisibles” és el lema del Dincat, la federació que aglutina entitats catalanes per la inclusió social de les persones amb discapacitat a Catalunya. Organitzacions com el Dincat denuncien que la pandèmia ha posat de manifest que la societat no està prou compromesa amb aquells que conviuen amb la discapacitat intel·lectual. En aquest sentit, reclamen més polítiques per afavorir la igualtat d’oportunitats.
Un exemple d’aquestes desigualtats és la taxa d’ocupació de les persones amb discapacitat a Catalunya: segons dades públiques del 2017, és d’un 23,4%, mentre que la de població sense discapacitat és d’un 60,9%.
Un impuls a la participació i la igualtat
Als serveis i unitats que atenen persones amb discapacitat intel·lectual del Parc Sanitari, els professionals treballen per fomentar que els usuaris tinguin la màxima autonomia possible i estiguin presents en entorns de decisió, per exemple, a través de tallers ocupacionals. Les persones ateses participen en projectes que fins i tot han abastat l’àmbit internacional, com “Erasmus Plus: Idees contra la Pobresa”, en el qual una quarantena de persones ateses s’han associat amb entitats europees per ajudar col·lectius en risc d’exclusió social, fet que els ha permès viatjar a destins europeus per compartir experiències i coneixement.
Més participació per a una societat igualitària
Atendre les persones en situació de discapacitat és una de les tasques fonamentals de l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu. Arreu de l’Estat espanyol, durant el 2019, els centres de l’orde van afavorir la integració sociolaboral de 300 persones i van registrar gairebé 800.000 estades d’usuaris amb discapacitat en 27 centres.
Entre els 12 centres residencials de l’orde per a persones amb discapacitat, es proporciona una cobertura de més de 2.000 places. Aquests residents i usuaris de les unitats o centres de dia participen en tallers ocupacionals, dels quals, el 2019, es van oferir més de 800 places.
Aquest 3 de desembre, el Parc Sanitari s’uneix a la crida de totes aquelles organitzacions vinculades a la discapacitat intel·lectual. Volem posar el focus en el poder de decisió que han de tenir aquestes persones per dissenyar polítiques que els afecten i reclamar, així, una societat on tothom tingui cabuda.