El Dr. Antoni Serrano visita Ràdio Sant Boi per parlar de la depressió
- Serrano, adjunt a la Direcció de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, apunta que “qualsevol persona és susceptible de tenir un trastorn mental i no és un signe de feblesa, sinó una condició humana”
Més del 6% dels europeus conviu diàriament amb una depressió, segons un estudi publicat en la revista The Lancet Public Health, i liderat per investigadors del King’s College de Londres, l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), el Parc Sanitari Sant Joan de Déu, l’Institut de Recerca Sant Joan de Déu, l’Institut de Biomedicina de la Universitat de Lleó i el CIBER d’Epidemiologia i Salut Pública. Les dades resultants de l’estudi permetran monitoritzar com evoluciona la depressió i avaluar l’impacte de la pandèmia.
En aquest context, el psiquiatre i adjunt a la Direcció de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, el Dr. Antoni Serrano, visita el programa “Dies de Ràdio” a Ràdio Sant Boi per parlar d’aquest estudi europeu en el qual ha participat.
En paraules de Serrano, l’arribada de la covid-19 ha posat sobre l’agenda política i social aquesta problemàtica, “tots som víctimes potencials dels problemes de salut mental i les condicions en què vivim ens poden afectar moltíssim.” I afegeix que “no és una qüestió de fortalesa o feblesa, sinó que és una reacció que apareix quan arribem a una situació extrema i no hem pogut fer-la front amb les nostres estratègies. Només quan som conscients que estem malament, busquem ajuda”.
La necessitat de parlar obertament de la depressió
La prevalença per depressió entre les persones ateses en centres d’atenció primària és alta, però, no obstant això, “com que la persona no és realment conscient que potser té un trastorn mental, el professional moltes vegades no és capaç de detectar-lo i pot passar desapercebut”, segons apunta Serrano. En aquest sentit, la depressió com a trastorn ha d’estar diagnosticat per un professional, tot i que socialment, el fet de parlar-ne ajuda a desestigmatitzar les persones amb aquest problema de salut mental
Arran dels resultats d’aquest estudi, el Dr. Antoni Serrano subratlla la necessitat de seguir fent esforços per millorar, d’una banda, la detecció i un abordatge més especialitzat, i de l’altra, la inversió en recursos per enfortir l’atenció primària i els centres ambulatoris de salut mental: “Ara, és el moment de posar-nos les piles i ajudar-nos els uns als altres, i quan no és suficient, cercar ajuda professional. Com més es parli i més consciència hi hagi sobre aquest trastorn mental, aleshores la ciutadania disposarà de més eines per avaluar-se a si mateixa i demanar ajuda”.
Per finalitzar l’entrevista a Ràdio Sant Boi, el Dr. Serrano ha destacat la importància de desenvolupar accions dirigides a la promoció de la salut mental, a la prevenció i detecció precoç de la depressió major: “en cas de sospita, cal demanar visita al metge de família, si la situació és greu, anar a urgències”. I recomana com a mesures preventives “adequar les expectatives, reduir el nivell d’exigència personal, cercar espais d’oci, gaudir dels èxits i dels fracassos, aprendre’n”. D’aquesta pandèmia hem après, entre moltes coses, que “qualsevol persona és susceptible de ser diagnosticada amb un trastorn mental i que no és un signe de feblesa, sinó una condició humana”.
Per escolta l’entrevista completa, feu clic en aquest enllaç