El Dr. Josep Maria Haro aborda, a la revista ‘Science|Business’, l’infrafinançament actual de la recerca en salut mental a la Unió Europea

 a Salut mental

Un article recull les veus de diversos investigadors, entre els quals hi ha el director de Docència, Recerca i Innovació del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, i tots ells coincideixen a reclamar més inversió per a un problema que afecta un de cada sis ciutadans europeus. 

Els problemes de salut mental afecten 82,7 milions d’europeus cada any. Els  costos que d’això se’n deriven i als quals fan front els governs són de 600 bilions d’euros anuals. Malgrat aquestes xifres, el programa d’innovació Horizon 2020 de la Unió Europea ha invertit 870 milions d’euros en gairebé una dècada per investigar aquests trastorns.

Aquestes dades estan reflectides en un article de la revista belga Science|Business, que versa sobre la necessitat d’augmentar la inversió en investigació en l’àmbit dels trastorns mentals, i que compta amb la participació del Dr. Josep Maria Haro, director de la Unitat de Docència, Recerca i Innovació del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

“La salut mental ha de seguir els passos de la recerca en càncer, que estava infrafinançada fins que la pressió social als seixanta va contribuir que els governs hi invertissin més diners”, explica Haro. En aquest sentit, detalla que “calen enormes inversions per part dels sectors públic i privat”.

Pel que fa a la lluita contra el càncer a Europa, a finals d’any es llançarà una línia de recerca del programa Horizon Europe que té per objectiu salvar tres milions de vides de cara al 2030. Sobre això, Haro remarca que “es necessita un esforç semblant en salut mental, que atregui inversions i que canviï la perspectiva de la població”, ja que apunta que “la gent pensa dues coses sobre els trastorns mentals: una és que tu mateix els causes, i l’altra, que són incurables, i totes dues afirmacions són errònies”.

Els trastorns mentals, un problema que té cura

Segons descriu l’article, es calcula que si la Unió Europea demostra una ambició real en el camp de la recerca en salut mental, en un període de cent anys es podrien curar aquests trastorns.

En relació amb la investigació en aquest àmbit, Josep Maria Haro detalla que “cal recerca més bàsica, per exemple, sobre la classificació de les patologies mentals, que actualment es basa en símptomes”. Haro afirma que “això és útil en el treball clínic, però no tant a l’hora de determinar les causes biològiques subjacents”.

El director de la Unitat de Docència, Recerca i Innovació del Parc Sanitari advoca per “reclassificar els trastorns mentals, en funció d’una classificació etiològica més complexa, cosa que és difícil”. En aquest punt, i mirant cap al futur, els científics tenen esperances en la intel·ligència artificial, que pot ajudar a integrar i analitzar dades procedents de diferents fonts, com ara paràmetres clínics i biomarcadors.

L’article, que es pot llegir fent clic aquí, recull les veus de diversos investigadors, i tots ells coincideixen a reclamar més inversió per a un problema que afecta un de cada sis ciutadans europeus.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search