El Parc Sanitari Sant Joan de Déu aposta per l’abordatge de les malalties infeccioses
Cada any, 1 milió de persones moren a causa de la Sida, mentre que el nombre de noves infeccions és pràcticament el doble. El repte de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) és que l’any 2030 es pugui parlar del VIH-Sida com una epidèmia controlada, on només el 10% de la gent infectada no en sigui conscient. Pel que fa a Catalunya, actualment les xifres indiquen que hi ha prop de 34.000 persones amb VIH, el 25% de les quals ho desconeix.
En aquest context, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu fa una sòlida aposta per l’abordatge de les malalties infeccioses amb la consolidació de la Unitat d’Atenció al Pacient amb VIH i l’aposta en ferm de la Unitat Territorial de Malalties Infeccioses de Transmissió Sexual.
Unitat d’Atenció al Pacient amb VIH
La Unitat, que es va posar en marxa a finals de 2016, dóna servei a la població de referència de Sant Boi, Sant Vicens, Torrelles i Santa Coloma de Cervelló.
L’equip està integrat per dos metges especialitzats en malalties infeccioses, Vicens Díaz de Brito i Erika Esteve, una infermera, Encarna Moreno, i una farmacèutica, Sandra Delicado. El doctor Vicens Díaz de Brito, cap de la Unitat, fa un balanç molt positiu d’aquest primer any, ja que “tothom a qui li hem iniciat el tractament, continua avui en dia amb nosaltres”. En línia amb l’anterior, Díaz de Brito apunta que “es tracta d’una Unitat pensada des de la proximitat, amb una atenció personalitzada i que generi confiança. El que volem és ajudar als pacients, normalitzar la seva situació i que tinguin la millor qualitat de vida possible. Les persones que venen a la nostra Unitat necessiten que algú les escolti. Sovint tenen ansietat i se senten desplaçades respecte al seu entorn i, en aquest sentit, que trobin un bon suport, és primordial”.
Unitat Territorial de Malalties Infeccioses de Transmissió Sexual
Cada vegada hi ha una major incidència en malalties de transmissió sexual, amb un inici d’edat cada cop més precoç. Des de l’any 2016, quan es va posar en funcionament la Unitat, fins a l’actualitat, la freqüència de visites ha augmentat de manera significativa, sent la majoria de joves d’entre 16 i 25 anys.
El doctor Díaz de Brito, qui també és cap d’aquesta Unitat del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, explica que “l’objectiu dels professionals que conformen la Unitat és ajudar a modificar els comportaments de risc dels pacients atesos. Oferim un lloc obert, sense preguntes. La nostra prioritat és fer un diagnòstic ràpid per aturar la infecció, sense entrar en judicis de valor i, després, donat que el pacient ja està a la consulta, se li ofereixen consells de prevenció per evitar reincidències futures”.
El bon funcionament de la Unitat es basa en una àgil i ràpida coordinació entre els diferents serveis implicats del centre, com ara els de ginecologia, dermatologia, urologia, otorinolaringologia i microbiologia; de fet, en un futur pròxim, els resultats de les serologies es podrien tenir en una hora, gràcies al treball de la microbiòloga Araceli González – Cuevas.
Darreres notícies