El Parc Sanitari Sant Joan de Déu combat l’estigma envers la salut mental per mitjà de l’art urbà

 a Institució

El passat mes de juliol, 30 joves vinguts d’Holanda, Anglaterra i Suècia van realitzar, juntament amb 10 santboians, la intervenció artística Taboos & Stereotypes en un dels murs exteriors del Parc Sanitari Sant Joan de Déu. Sota el nom d’ARTaboo, aquesta iniciativa aposta per la creació artística en un espai públic com a eina d’inclusió i participació social.

El projecte, emmarcat dins el programa europeu Erasmus+, se centra en la visualització de la salut mental fora dels estereotips i l’estigma que encara l’acompanya. A més, l’intercanvi també vol lluitar contra els prejudicis que hi ha contra l’art urbà. I és que, tal com afirma José Luís Argudodirector de programes assistencials del Parc Sanitari Sant Joan de DéuARTaboo ens ajuda a avançar en la integració dels col·lectius vulnerables en la societat actual per mitjà de l’art i la cultura.

En aquest sentit, a través de Torrents d’Art, el programa d’art i comunitat del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, 10 persones ateses a la institució van afegir-se al projecte i s’hi van implicar tant en l’elaboració de la idea com en la realització dels dibuixos.

Així mateix, els veïns i les veïnes de Sant Boi de Llobregat també van participar aportant les seves idees en la planificació de l’obra.

En definitiva, aquest mural realitzat al mur que uneix el recinte del Parc Sanitari Sant Joan de Déu amb el de les Germanes Hospitalàries Benito Menni, ha estat l’excusa per compartir un procés de creació i integració entre persones ateses, veïns del barri i artistes locals i de tres països europeus més. És per això que la temàtica del mural es basa en catifes, explica ArgudoAquestes pretenen donar la benvinguda i convidar a entrar al recinte a la ciutadania. De fet, les catifes traspassen el mur fins a l’interior convidant també les persones ateses a què cada vegada més s’integrin al teixit social del barri i la ciutat.

El llegat del mural

Compartir un procés artístic permet donar a conèixer les teves aficions als altres, els teus coneixements i habilitats, i per tant permet que et coneguin com a persona i no com a malalt, emfatitza Argudo. Aquest fet ajuda a disminuir l’estigma envers la salut mental i facilita la integració dels col·lectius vulnerables dins la societat.

Aquest projecte, valorat molt positivament per tothom, podria generar noves oportunitats de traspassar fronteres i, de fet, ja hi ha en ment algunes propostes per continuar enriquint l’oferta cultural i de processos de creació artística.

Galeria d'Imatges

Podeu consultar la galeria d’imatges en aquest enllaç i veure el vídeo en aquest altre.

Darreres notícies
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search