El Parc Sanitari Sant Joan de Déu membre del nou Consorci EDIT-B, que validarà un test en sang per al diagnòstic del trastorn bipolar

 a Dia Mundial, Salut mental

Estudis demostren que fins el 40% de les persones amb depressió podrien estar mal diagnosticades i tenir, potencialment, trastorn bipolar.

En el Dia Mundial del Trastorn Bipolar, el nou consorci anuncia un nou test basat en ARN i intel·ligència artificial per abordar el repte de millorar-ne el diagnòstic.

ALCEDIAG anuncia el llançament del Consorci EDIT-B, secundat per l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia per a la Salut (EIT Health), del que formen part diversos socis europeus, entre els quals s’hi troba el Parc Sanitari Sant Joan de Déu, liderat pel Dr. Josep Maria Haro i el seu equip. Aquesta associació públic-privada europea de recent creació té com a objectiu avançar en la psiquiatria de precisió introduint la biologia en la rutina clínica.

Al voltant de 300 milions de persones en el món presenten trastorn depressiu. Els estudis demostren que fins al 40% d’elles poden estar mal diagnosticades i tenir, potencialment, trastorn bipolar. Com a conseqüència, el diagnòstic sol retardar-se una mitjana de 7,5 anys, la qual cosa empitjora la qualitat de vida de les persones i del seu entorn.

El Consorci EDIT-B pretén resoldre aquest repte en el diagnòstic utilitzant biomarcadors específics basats en l’edició d’ARN i intel·ligència artificial per a validar i comercialitzar una anàlisi de sang que diagnostiqui el trastorn bipolar de manera precisa, fiable i ràpida.

El Consorci reuneix membres destacats de tota Europa que treballaran durant els pròxims tres anys per a aconseguir aquest objectiu: Alcediag, Alcen, Capital Region of Denmark, Fundació Clínic per la Recerca Biomèdica, Fundació Sant Joan de Déu, GHU Paris Psychiatrie & Neurosciences, Hospital Clínic de Barcelona, Parc Sanitari Sant Joan de Déu, ProductLife Group i Synlab. Amb un pressupost total de 5,2 milions d’euros, EDIT-B està cofinançat per l’EIT Health (2,5 milions d’euros) i els seus socis.

“Aquest projecte permetrà separar amb precisió el trastorn bipolar de l’unipolar. Aquesta distinció és summament important des del punt de vista clínic, ja que els tractaments són diferents. El Consorci EDIT-B reuneix tota l’experiència pertinent i, com a investigador principal de l’assaig clínic, espero que puguem validar una prova que millorarà la vida de moltes persones que viuen amb el trastorn bipolar”, afirma el professor Eduard Vieta, de l’Hospital Clínic de Barcelona.

SYNLAB és el primer proveïdor de serveis de diagnòstic a Europa, present en 36 països de 4 continents i compromès amb el desenvolupament de solucions d’alt valor per a les persones, centrant-se en l’excel·lència mèdica i en el client.

Maurizio Ferrari, Director Mèdic de SYNLAB Itàlia, afirma: “la innovació en l’assistència sanitària és un pilar fonamental i estem molt orgullosos de formar part d’aquest projecte de recerca europeu que realment pot ajudar les persones amb trastorns psiquiàtrics”.

“M’enorgulleix veure que el consorci EDIT-B, liderat pel nostre soci Alcediag -filial d’Alcen-, abordarà el repte de millorar el diagnòstic del trastorn bipolar. En fer-lo, donen suport a la missió principal de l’EIT Health, que és ajudar a la ciutadania a tenir una vida més llarga i saludable, i al mateix temps posar el focus d’atenció en la salut mental, que és clau per a la gestió adequada en la cura i el benestar de les nostres comunitats”, afegeix Jean Marc Bourez, director general interí de l’EIT Health.

“Avui, Dia Mundial del Trastorn Bipolar, l’equip d’Alcediag es complau a anunciar la seva contribució a la solució del problema del diagnòstic del trastorn bipolar. Estem orgullosos i agraïts als nostres socis i a l’EIT Health per aquesta oportunitat de fer avançar la ciència al mateix temps que tenim un impacte positiu en la vida de la gent”, explica Alexandra Prieux, CEO d’Alcediag.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search