El Parc Sanitari Sant Joan de Déu participa en un estudi internacional que vincula el pes amb la demència

 a Recerca, Uncategorized

El sobrepès pot protegir contra la demència en dones, mentre que en homes el factor determinant és el baix pes.

Investigadors del Parc Sanitari Sant Joan de Déu han participat activament en el desenvolupament d’aquest estudi.

Un estudi internacional, on han participat investigadors del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, ha analitzat la possible associació entre l’Índex de Massa Corporal (IMC) en l’última etapa de la vida i la demència.

Segons les conclusions publicades, existeixen diferències de gènere entre l’Índex de Massa Corporal i la incidènciaen demència en edats avançades: el sobrepès està associat amb un risc baix de demència en dones, mentre que en homes el vincle és amb el baix pes.

L’objectiu de l’estudi, que es va publicar el passat juliol al Journal of Alzheimer’s Disease, era analitzar les associacions entre IMC i demència en dones i homes d’edat avançada, de manera separada, a les consultes generals d’Alemanya. De les 4 categories d’IMC les úniques on s’ha trobat una associació significativa han estat el sobrepès en dones i el baix pes en homes.

Diferències de gènere entre el pes i la incidència en demència

L’estudi confirma que existeixen diferències entre la vinculació del pes amb la demència en homes i en dones. Concretament, s’ha descobert que el sobrepès està associat amb un risc baix de demència en dones, mentre que en homes és al contrari, el vincle és amb el baix pes.

Els resultats obtinguts demostren també que, en quant als diferents tipus de demència estudiats (malaltia d’Alzheimer, demència vascular i demència no definida), l’obesitat s’associa negativament amb la malaltia de l’Alzheimer, tant en dones com en homes. En canvi, el sobrepès s’associa amb la demència indefinida en dones, mentre que en homes l’associació és amb el baix pes.

“Sembla que existeix una forta relació entre el baix pes i la demència en homes d’edat avançada. En aquest context, les alteracions cognitives haurien d’avaluar-se regularment en homes d’edat avançada amb un IMC per sota de 18,5 kg/m2, a més d’aplicar-se intervencions destinades a augmentar el pes”, afirma Louis Jacob.

En canvi, en el cas de les dones d’edat avançada, Jacob afirma que en base als resultats obtinguts “el sobrepès pot protegir contra la demència, el que suggereix que un excés de pes moderat al final de la vida pot ser acceptable des d’una perspectiva cognitiva”.

Característiques de l’estudi

La investigació ha estat coliderada per Louis Jacob, investigador del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, i el professor Karel Kostev del Departament d’Epidemiologia d’IQVIA. “És probable que la prevalença de la demència augmenti en les pròximes dècades a causa de l’envelliment de la població, i encara no hi ha cura”, afirma el professor Kostev. En aquesta línia, lQVIA ha desenvolupat diferents estudis que investiguen els factors de risc de la demència, amb la finalitat d’aconseguir prevenir la seva aparició.

L’estudi actual, de cohort retrospectiu, va fer servir les dades de la base de dades Disease Analyser (IQVIA) que conté dades demogràfiques de diagnòstic i prescripció de persones visitades a consultes generals i especialitzades a Alemanya entre el gener de 2006 i el desembre de 2019. La mostra va incloure un total de 296.767 persones ateses en consultes mèdiques a Alemanya, amb una mitjana d’edat de 70 anys. La proporció de baix pes, pes normal, sobrepès i obesitat va ser del 0,9%, 25,5%, 41,5% i 32,1%, respectivament.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search