El Parc Sanitari Sant Joan de Déu s’adhereix a la XXIV Setmana Sense Fum amb la promoció d’activitats saludables en diferents centres

 a Esport i salut, Institució, SJD Hospital de Sant Boi

Es tracta d’una iniciativa per sensibilitzar la població de la importància de no iniciar-se en el consum de tabac o d’abandonar-lo a temps, i promoure els beneficis de respirar un ambient lliure de fum.

Tot i que la meitat de la població no ha fumat mai, un 11% de la població segueix fumant a diari, mentre que un 31% ja es considera exfumador, segons dades de l’enquesta poblacional promoguda des de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

En el marc d’aquesta setmana, l’Hospital de Sant Boi i les clíniques Sant Carles i Benito Menni organitzen al Parc Sanitari diverses activitats esportives, lúdiques i de sensibilització.

La Setmana Sense Fum (SSF) arrenca enguany el 25 de maig i s’estendrà fins al 31 del mateix mes, coincidint amb el Dia Mundial Sense Tabac. Es tracta d’una iniciativa que té com a objectiu principal sensibilitzar la població de la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se en el consum de tabac o d’abandonar-lo, i poder gaudir d’ambients lliures de fum i residus de tabac.

Com cada any, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu s’adhereix a la campanya a través de la Xarxa d’Hospitals sense Fum, i promou des d’alguns dels seus centres la realització d’activitats saludables i de promoció de la salut, per a usuaris i professionals.

La Setmana Sense Fum és una iniciativa que neix de la Sociedad Española de Medicina Familiar y Comunitaria (semFYC) i CAMFiC a Cataluny que, en el marc del projecte d’integració de SumaSalut, organitzen de manera conjunta els Programes d’Activitat Física saludable, Atenció Primària Sense Fum i Beveu Menys de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT).

Incidència del consum de tabac en la població catalana

Segons els resultats de l’enquesta poblacional sobre el consum de tabac en la població, promoguda des de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i les diferents entitats participants, la meitat de la població entrevistada no ha fumat mai. Entre els fumadors, un 11,% fuma diàriament, mentre que el 31,9% ha aconseguit abandonar-lo. Per gènere, en l’actualitat els homes fumen més que les dones, un 20,6% davant d’un 16,2% de dones, i és més habitual consumir cigarretes convencionals (69,1%) i cigarretes fetes a mà (35,3%), que no pas cigarretes electròniques (10%). Entre els joves (14-24 anys) el consum de tabac va a la baixa. Al voltant del 70,3% dels joves enquestats declaren no haver fumat mai.

A continuació trobareu la proposta d’activitats d’alguns dels centres del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, adreçades tant a professionals com a usuaris. Us convidem a participar-hi i a fer-ne la màxima difusió!

Activitats organitzades als centres del Parc Sanitari Sant Joan de Déu

SJD Hospital de Sant Boi

Durant el matí del 31 de maig, a l’entrada de l’hospital es col·locarà una taula de conscienciació i sensiblització per informar sobre els efectes del tabaquisme. També es realitzaran cooximetries, amb l’objectiu de mesurar, a tot aquell que ho vulgui, el contingut de monòxid de carboni en l’aire expirat.

Clínica Sant Carles (Sant Boi de Llobregat)

  • 25 de maig d’11 a 12 hores: Partit de bàsquet al CEM Pau Gasol
  • 26 de maig d’11 a 12 hores: Sessió d’estiraments als jardins del Parc Sanitari (al costat de la Clínica Montserrat)
  • 31 de maig de 10.30 a 13 hores: Caminada a la Colònia Güell

Clínica Benito Menni (Sant Boi de Llobregat)

  • 29 de maig, de 16 a 17 hores: Caminades “Sense Fum” (únicament per a usuaris)
  • 30 de maig, a les 11.30 hores: Sessió de Chi Kung als jardins davant de la clínica.
  • 31 de maig: Coincidint amb la Festa del Menni, la clínica organitza diverses activitats lúdiques i de conscienciació sobre hàbits de salut i tabaquisme:
    • 11 hores: Paintball contra el fum.
    • 17 hores: Per un jardí sense burilles (únicament per a usuaris)

Una altra de les activitats dirigides a professionals del Parc Sanitari que s’han reprès aquest any són les consultes de deshabituació tabàquica, que es desenvolupen de forma conjunta entre el Servei de Pneumologia i la Unitat de Medicina del Treball. Tot aquell professional interessat en deixar de fumar pot demanar visita a la Unitat de Medicina del Treball.

Abandonar el tabaquisme no és una fita fàcil, però és possible. Segons els experts, el primer pas per aconseguir-ho és desitjar-ho i cercar ajuda personalitzada en professionals de la salut. Al Canal Salut del departament de Salut trobareu més informació, consells i guies per deixar de fumar.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search