El Parc Sanitari SJD i l’hospital de Coimbra inicien un projecte d’educació no formal de persones no imputables per a la seva reinserció social

 a Colabora - ActualitatColabora, UHPP

Dirigit a persones ingressades en un hospital psiquiàtric, a la presó o no, per assolir competències personals, l’entrenament d’habilitats i la participació activa a la societat.

És el projecte SURE-Skills for Unimputable Social Rehab, que pretén crear una metodologia comuna d’estratègies educatives que pugui ser replicada en un context europeu.

El Parc Sanitari Sant Joan de Déu va acollir durant el mes de juny la segona trobada del projecte SURE-Skills for Unimputable Social Rehab, un projecte finançat pel programa Erasmus+, en l’àmbit de l’educació no formal d’adults, que pretén promoure el desenvolupament de competències personals i socials per a persones no imputables, ingressades en un hospital psiquiàtric, amb la finalitat de tornar a la societat.

El projecte SURE, amb una durada de 16 mesos, s’impulsa des de la Unitat d’Hospitalització i Rehabilitació Psiquiàtrica Intensiva (UHRPI) de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu i el Centro de Responsabilidad Integral Psiquiátrica del Centro Hospitalar e Universitario de Coimbra, tots dos centres socis del projecte que intervenen en paral·lel per crear una metodologia comuna.

Una delegació de professionals del Parc Sanitari SJD va visitar el centre portuguès al mes d’abril, i del 12 al 16 de juny van rebre a la delegació de Portugal a la nostra institució, on van visitar les unitats de l’àrea penitenciària, la UHEDI (Unitat d’Hospitalització Especialitzada per a persones amb Discapacitat Intel·lectual) i el SERPI (Servei Especialitzat en Rehabilitació Psiquiàtrica Intensiva).

L’objectiu del projecte és generar oportunitats per a que les persones no imputables, a la presó o no, puguin assolir habilitats específiques de cara a la seva re(habilitació) i reinserció social per a la participació activa en la societat, i el desenvolupament de la consciència moral i ètica.

Una experiència de col·laboració internacional per multiplicar-ne l’impacte

Els dos socis del projecte recopilaran informació i validació de les seves estratègies d’educació i formació no formal que integraran les estratègies terapèutiques, els programes dirigits al desenvolupament i la formació de competències individuals i socials. La finalitat és avaluar la futura definició d’un Pla de Formació no Formal i un Pla Socioeducatiu Individual, dirigits a l’empoderament de les persones no imputables, que pugui ser replicat en un context europeu.

A més, a través de SURE es crearà una base de dades compartida per les dues organitzacions amb la documentació desenvolupada, així com l’elaboració d’una guia per a un Pla d’Educació No Formal per a les persones no imputables.

La metodologia de SURE es basa en múltiples activitats amb enfocament cognitiu-conductual, com l’entrenament en habilitats per a la vida diària, la relaxació, la musicoteràpia i activitats lúdic-educatives o d’expressió artística per a les persones no imputables. A més, busca l’adquisició de coneixements sobre la preservació del medi ambient o la utilització de mitjans digitals per a les activitats de la vida quotidiana, com l’accés a mitjans de comunicació, les xarxes socials, o les plataformes de serveis públics. Així mateix, proposarà estratègies d’aprenentatge orientades al coneixement de les institucions i a la participació a la vida democràtica de les persones participants.

Aliança de socis referents en l’atenció psiquiàtrica penitenciària per arribar a 140 persones

El Centro de Responsabilidad Integral Psiquiátrica del Centro Hospitalar e Universitario de Coimbra compta amb una unitat d’internament de persones no imputables. Per la seva banda, la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, inclou un ampli ventall de dispositius assistencials, comunitaris i la xarxa penitenciària, amb un model d’atenció propi.

Gràcies al treball coordinat de les dues organitzacions sòcies, SURE arribarà a un total de 140 persones adultes no imputables, 60 del Centro Hospitalar e Universitario de Coimbra i 80 del Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

Darreres notícies
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search