El Parc Sanitari s’uneix a la celebració del Dia Internacional de la Lluita contra els Trastorns de la Conducta Alimentària

 a Dia Mundial
  • Avui, 30 de novembre, volem conscienciar d’una problemàtica que afecta a més de 20.000 adolescents i joves a Catalunya

El Parc Sanitari s’uneix avui a la celebració del Dia Internacional de la Lluita contra els Trastorns de la Conducta Alimentària (TCA), una jornada que pretén visibilitzar la importància de la prevenció i detecció precoç d’aquestes alteracions alimentàries. Els trastorns de la conducta alimentària representen la tercera malaltia crònica entre la població femenina adolescent de les societats desenvolupades i occidentalitzades. A Catalunya 28.000 adolescents i joves pateixen un TCA.

Enguany, la crisis sanitària derivada de la COVID-19  ha generat una situació d’ansietat sense precedents per a tota la societat però especialment per a les persones amb trastorns de conducta alimentària (TCA).

A l’estrès, la ansietat i la incertesa provocada per la pandèmia, s’ha sumat el protagonisme desmesurat pel menjar, el pes i l’exercici físic en aquests darrers mesos. En el cas dels trastorns de conducta alimentària (TCA), com per exemple l’anorèxia nerviosa, la bulímia nerviosa o el trastorn per fartanera, manca per conèixer la incidència, però en general, es tracta de nens, adolescents i adults amb un alt nivell de risc.

Tal i com senyala, la pediatra i dietista-nutricionista, Laia Asso Ministral , cada vegada s’observen més casos d’infants diagnosticats amb un trastorn alimentari. Sovint, els signes més primerencs no són visibles en la consulta de pediatria; per això, la relació de confiança amb la població infantil i l’adolescent i les seves famílies, resulta un element imprescindible per a generar un ambient propici on puguin expressar dubtes o preocupacions. A més, una estreta col·laboració amb l’equip de salut mental infantojuvenil serà un altre dels elements decisius per a dur a terme un diagnòstic precoç que contribueixi a millorar el pronòstic.

Us recomanem la seva entrevista publicada al blog de la plataforma SOM Salut Mental on ens explica alguns factors claus en la prevenció de l’anorèxia i la bulímia nerviosa::  https://bit.ly/3qeMx8Y

 

Per últim, avui també fem un petit homenatge a les nostres usuàries de la Unitat d’hospitalització de TCA del dispositiu de Numància del Parc Sanitari.  Compartim aquesta imatge que ens envien amb un missatge d’esperança. L’iceberg és una metàfora àmpliament utilitzada amb els TCA ja que socialment només es veu la part més superficial, el símptoma, el que es pot observar des de fora. Mentre que, la part submergida són les emocions: el rerefons que fa sorgir la malaltia i aviva les inseguretats.

Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search