El rol de la llevadora: una professional referent en la salut sexual i reproductiva de la dona
Cada 5 de maig es commemora el Dia Internacional de la Llevadora, amb l’objectiu de fer valdre la tasca d’aquestes professionals.
Les funcions d’aquest perfil professional van molt més enllà de l’atenció durant l’embaràs, el part i el postpart: són les grans aliades de les dones gràcies a l’escolta activa, l’acompanyament integral i l’empoderament que els hi ofereixen.
Es tracta d’un dels oficis més antics del món. El SJD Hospital de Sant Boi del Parc Sanitari Sant Joan de Déu se suma avui, 5 de maig, a la commemoració del Dia Internacional de la Llevadora, amb l’objectiu de fer més visibles totes les funcions desenvolupades per aquest col·lectiu que acompanya les dones en moments clau de la seva vida.
A Catalunya, les llevadores són professionals referents per a les dones en l’àmbit de l’atenció als processos normals i fisiològics de la salut sexual i reproductiva, i especialment en referència a la salut maternoinfantil. En l’actualitat, assumeixen responsabilitats en relació amb la prevenció, la promoció de la salut i l’atenció als processos normals en la salut femenina durant el seu cicle vital.
“Se’ns coneix sobretot per l’atenció a la dona en el procés de part, però tenim molts altres rols, soles o en col·laboració amb altres professionals. La nostra professió ha anat evolucionant molt en base a les necessitats de la dona a la que atenem durant tota la seva vida sexual, des de la pubertat fins a la menopausa, però també en relació amb la societat actual. És per això que no podem oblidar el nostre rol docent, gestor e investigador de cara a les noves generacions de llevadores. L’objectiu és que les dones vegin en la figura de les llevadores una aliada, una professional de la salut que les acompanya, que les empodera”, explica Clara Garcia Terol, llevadora i supervisora del procés maternoinfantil al SJD Hospital de Sant Boi.
Atenció integral i acompanyament a les dones en totes les etapes
Les llevadores duen a terme una funció assistencial i de promoció de la salut. El seu paper és especialment rellevant en el procés maternoinfantil, on treballen en col·laboració amb els professionals de pediatria, ginecologia, psicologia, psiquiatria, anestesia o treball social, per tal de proporcionar una assistència de qualitat.
La llevadora és una peça essencial també en la salut mental de les dones. “Actualment, on més cal posar el focus és en la salut mental materna, durant tota la gestació i el postpart, acompanyant-les en moments que poden ser molt complexos, com és el postpart o la pèrdua d’un fill”, afirma Garcia Terol.
Entres les funcions de les llevadores, destaca el seguiment de l’embaràs i l’assessorament en el pla de naixement, l’atenció a les urgències obstètriques, a les pèrdues perinatals, l’atenció al part, el seguiment del puerperi, l’assessorament en la lactància i l’acompanyament als nous pares. En aquest sentit, el SJD Hospital de Sant Boi, ofereix les sessions informatives de l’Escola de Pares, un espai d’escolta per acollir les expectatives de les mares en relació amb el part i postpart immediat.