El SJD Hospital de Sant Boi, dels primers hospitals de Catalunya amb bressol per acompanyar el dol perinatal

 a Colabora - ActualitatColabora, Innovació, SJD Hospital de Sant Boi

Des de l’any 2017 l’hospital treballa en un programa d’acompanyament integral a la pèrdua perinatal.

Àltima Serveis Funeraris ha fet possible aquesta donació.

A Catalunya, la taxa de mortalitat perinatal l’any 2021 va ser de 3,91 per cada 1000 naixements, segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya.

L’Àrea Maternoinfantil del SJD Hospital de Sant Boi és dels primers hospitals catalans en comptar amb un bressol d’abraçades ‘Cuddle Cot’. Es tracta d’un bressol especial per a nadons que neixen sense vida i que, a través d’un sistema de refrigeració, permet facilitar el comiat als pares que han tingut una pèrdua perinatal, oferint l’oportunitat de disposar de més temps per acomiadar el nadó. El bressol arriba a l’hospital després d’anys de compromís de l’equip maternoinfantil per donar resposta integral a aquest tipus de pèrdues que, històricament, no han tingut l’atenció que mereixien.

Per a l’Àrea Maternoinfantil de l’hospital aquest bressol és una eina necessària per afrontar un procés de dol perinatal que, a través de la comissió específica d’atenció a la pèrdua perinatal del SJD Hospital de Sant Boi, compta amb la formació i el suport dels professionals de la unitat a les parelles que es troben en aquesta situació.

“Aquest bressol s’ha d’oferir com una opció a les famílies i s’ha de veure com una eina que ajuda al professional a donar una atenció de qualitat. A més, dona valor a la benvinguda i al comiat d’aquesta família, i posa més en valor que no hi ha pressa per acomiadar-se”, explica Clara García Terol, llevadora, supervisora del procés maternoinfantil al SJD Hospital de Sant Boi i coordinadora de la comissió d’atenció a la pèrdua perinatal.

Mentre que a Espanya comptar amb aquest recurs és molt poc habitual i és vist com una pràctica innovadora, a països com Anglaterra o els Estats Units, amb una cultura de tractament del dol perinatal diferent, aquests bressols estan molt més instaurats. “Amb el bressol es guanya més temps amb seguretat, fins a 4 o 5 dies, tot i que a Espanya dur a terme un comiat de dies no és habitual ni per als professionals ni per a les famílies i encara queda un llarg recorregut per endavant, hi estem avançant”, afegeix Clara Garcia.

Aposta i consolidació del programa d’atenció al dol perinatal

A Catalunya, la taxa de mortalitat perinatal al 2021 va ser de 3,91 per cada 1000 naixements, segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya. Malgrat que no són fets aïllats, no tots els hospitals disposen d’una comissió específica d’atenció a aquestes pèrdues. Des del 2017, el SJD Hospital de Sant Boi compta amb un programa multidisciplinari d’atenció al dol perinatal i durant aquests darrers 6 anys ha treballat en aquesta línia, a través d’aquesta comissió, oferint a les famílies acompanyament i eines per al comiat i la creació de records per facilitar a les famílies el trànsit pel procés de dol.

La donació d’aquest bressol, fruit de la convicció i predisposició de l’hospital i l’equip maternoinfantil, és un pas més en la visibilització i el reconeixement d’aquestes pèrdues i una important contribució a la prevenció en l’àmbit de la salut mental perinatal. “Veníem d’una època d’una elaboració traumàtica del dol pel seu nul reconeixement. Aquesta eina, juntament amb nous procediments i espais d’atenció, reconeixen aquest dol i acompanyen la seva elaboració per prevenir els efectes derivats d’una tradicional negació per part del sistema”, afirma la llevadora Clara García Terol.

Una donació fruit de la col·laboració amb Àltima

En la majoria dels casos documentats a Espanya les donacions provenen de famílies que han perdut els seus fills abans o en el moment del part. En el cas concret del SJD Hospital de Sant Boi, el bressol arriba a través de la donació dels serveis funeraris d’Àltima, que des de 2017 s’ha implicat i ha col·laborat de diverses maneres en el programa d’atenció a la pèrdua perinatal de l’hospital, mitjançant la donació de capses de records o l’aportació de llibres per al grup de “Petites Empremtes”, integrat per mares que han patit una pèrdua perinatal al SJD Hospital de Sant Boi.

donació bressol altima
Recommended Posts
Contacta'ns

Li respondrem el més aviat possible. Gràcies!

No el pots llegir? canvia el text. captcha txt

Start typing and press Enter to search