El tabac, una amenaça per al nostre medi ambient
El consum de tabac representa un problema de salut important, amb un impacte global, tant en la ciutadania com en el medi ambient.
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) posa el focus aquest 2022 en l’impacte ambiental que genera el tabac, des del seu cultiu fins a la seva distribució.
El Parc Sanitari Sant Joan de Déu s’uneix a aquesta jornada que se celebra cada 31 de maig per reivindicar tots els beneficis d’una vida sense fum.
El 31 de maig se celebra el Dia Mundial sense Tabac, una efemèride que es commemora amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania sobre els beneficis de respirar un ambient lliure de fum, prevenir el consum de tabac i promoure l’abandonament de l’hàbit entre les persones fumadores, i a la qual, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu, s’hi adhereix cada any.
L’OMS celebra el Dia Mundial sense Tabac des del 1988 amb la finalitat de centrar l’atenció general en el problema que representa per a la salut pública i protegir les generacions futures. Actualment, el seu consum mata a més de vuit milions de persones arreu del món i destrueix el medi ambient de tot el planeta.
En aquesta línia, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) anuncia la campanya mundial de 2022 per al Dia Mundial sense Tabac, amb el lema “El tabac: una amenaça per al nostre medi ambient”, i que dona un motiu addicional per deixar de fumar: protegir el medi ambient. Tot i l’esforç de la indústria del tabac per mostrar un ‘rentat de cara ecològic’, cal que la població sigui conscient de les conseqüències que pot tenir per al medi ambient el seu consum i com impacta en totes les seves facetes (cultiu, producció, distribució i gestió de residus).
Fumar o cremar els escassos recursos de què disposem
En aquest context, és interessant destacar les reflexions del doctor Ruediger Krech, director de Promoció de la Salut de l’OMS, qui afirma que “els impactes ambientals del consum de tabac afegeixen una pressió innecessària als recursos ja escassos del nostre planeta i als ecosistemes fràgils. Això és especialment perillós per als països en desenvolupament, ja que allí és on es produeix la major part de la producció de tabac”.
I continua: “Cada cop que fumes una cigarreta, literalment, estàs cremant recursos on ja són escassos, cremant recursos d’on depèn la nostra existència”.
La càrrega mediambiental recau sobre els països menys capaços de fer front a aquest fenomen. Els beneficis els obtenen les empreses tabaqueres transnacionals, que tenen la seu en països d’ingressos més alts.
Si parlem de xifres…
- 600.000.000 d’arbres tallats per a la fabricació de cigarretes.
- 84.000.000 tones mètriques de CO2 emeses a l’atmosfera.
- 22.000.000.000 de litres d’aigua utilitzats per fabricar cigarretes.
Greu impacte sobre la salut
El tabac és considerat una droga legal, però també és una substància molt addictiva, amb efectes estimulants sobre el sistema nerviós central de la persona fumadora i amb molts riscos per a la salut.
El consum de tabac està directament relacionat amb l’aparició de malalties que afecten la salut pulmonar, i que van des del càncer de pulmó fins a malalties respiratòries cròniques.
Actualment, el seu consum és la principal causa prevenible de defunció al món. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), al voltant del 15% del total de defuncions que es produeixen anualment estan d’alguna manera relacionades amb el tabac.
Al Canal Salut del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya trobareu consells pràctics i guies per deixar de fumar, a més d’informació sobre el suport presencial i a distància perquè deixar el tabac, sigui efectiu